Полицията в Истанбул задържа десетки хора, които се опитаха да

...
Полицията в Истанбул задържа десетки хора, които се опитаха да
Коментари Харесай

Десетки са задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим

Полицията в Истанбул задържа десетки хора, които се пробваха да стигнат до централния площад " Таксим " в нарушаване на държавната възбрана за отбелязване на Деня на труда, предадоха международните организации.

Десетки хиляди служители на реда бяха ситуирани в Истанбул, блокирайки даже дребни странични улички с железни бариери в опит да попречат на групи от протестиращи да се съберат.

Властите не разрешиха митингите на площад " Таксим " след демонстрациите през 2013 година против държавното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган. В квартал " Бешикташ " полицията задържа минимум 30 леви протестиращи, които викаха " Таксим, не може да бъде неразрешен ", заяви публицист на организация " Франс прес ".

Главните пътища в Истанбул бяха затворени за придвижване, до момента в който публичният превоз, в това число фериботите и влаковете на метрото, бяха спрени. Основната турска опозиционна партия и синдикатите притиснаха държавното управление да отвори площада за трудови манифестации, само че Ердоган предизвести във вторник, че ще отговори против всевъзможни провокации.

Лидерът на кемалистката Републиканска партия Озгур Йозел, съпроводен от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и профсъюзите, се събраха в квартал " Сарачане ", където се обитава кметството. " Ще продължим да се бием, до момента в който " Таксим " бъде освободен ", сподели Йозел. През 2023 година Върховният парламентарен съд на Турция постанови, че затварянето на площад " Таксим " за митинги е нарушаване на правата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР