Изпълнителният орган на ЕС препоръча на държавите членки да започнат

...
Изпълнителният орган на ЕС препоръча на държавите членки да започнат
Коментари Харесай

ЕК препоръчва започване на преговори с Украйна за членство в ЕС

Изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи на страните членки да стартират публични договаряния за участие с Украйна и Молдова и да дават статут на претендент за участие на Грузия, съобщи Агенция Франс Прес.


Съобщението е сериозна демонстрация на поддръжка за Киев, който упорства за присъединение към Европейски Съюз в изискванията на съветска инвазия.

27-те водачи на Европейски Съюз към момента би трябвало да подпишат решенията на среща на върха през декември.

" Днешният ден е исторически, тъй като през днешния ден комисията предложи на съвета да стартира договаряния за присъединение с Украйна и Молдова ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ръководителят на Европейски Съюз съобщи, че Украйна и Молдова към момента би трябвало да завършат спомагателни промени, преди да бъде избрана публична дата за започване на договарянията.

Тя съобщи, че нейният изпълнителен орган ще разгласява настояща информация за напредъка през март 2024 година

" Украйна продължава да се сблъсква с големи компликации и нещастия, предизвикани от нападателната война на Русия, и все пак украинците надълбоко реформират страната си, даже когато водят война, която е от екзистенциално значение за тях ", съобщи Фон дер Лайен.

Украйна започва кандидатурата си за участие в Европейския съюз в дните след нашествието на Москва през 2022 година и публично беше оповестена за претендент за участие през юни същата година.

По това време Комисията сложи на Киев седем критерия за промени, които би трябвало да извърши, в това число справяне с подкупите и ограничение на властта на олигарсите, преди да стартират договарянията.

Фон дер Лайен съобщи, че Украйна към този момент е изпълнила " много над 90 % от нужните стъпки ".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че рекомендацията на Европейската комисия за започване на публични договаряния за участие с Украйна е " вярната стъпка " за Киев и Европа.

Украйна, която през 2014 година провежда проевропейска гражданска война, съобщи, че нахлуването на Москва би трябвало да форсира процеса на присъединение към блока.

" Днес историята на Украйна и на цяла Европа направи вярната стъпка ", съобщи Зеленски в Телеграм. " Нашата страна би трябвало да бъде в Европейския съюз ", сподели той.

Киев започва кандидатурата си за участие в Европейския съюз в дните след нахлуването на Москва през 2022 година и получи статут на претендент през юни предходната година.

" Украинците го заслужават както поради отбраната на европейските полезности, по този начин и поради обстоятелството, че даже по време на пълномащабна война ние държим на думата си, като развиваме държавните институции ", сподели Зеленски и добави " Вземаме всички нужни решения. "

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал съобщи, че Киев ще извърши промените, изисквани от блока.

" На държавно равнище ние изпълнихме всичките седем рекомендации на Европейската комисия ", съобщи Шмигал.

Той добави, че Киев е " зает с процеса на промяна на страната, с цел да трансформира Украйна в пълноправен, мощен и пълновръстен член на Европейския съюз ".

Молдова, която се оплаква, че Москва се пробва да я дестабилизира, подаде своята кандидатура за присъединение по едно и също време с Украйна и също получи инструкции за довеждане докрай на промените.

Грузия не съумя да получи статут на претендент за участие дружно с другите две страни заради опасения по отношение на посоката на развиване на нейното държавно управление.

Комисията обаче съобщи, че в този момент тя би трябвало да стане формален претендент за участие при изискване, че реализира други промени.

Босна, която публично стана претендент през декември, не съумя да получи ясна поддръжка за започване на договаряния.

Но Фон дер Лайен настоя, че " отваряме вратата доста необятно и каним Босна и Херцеговина ".

" Сега, с цел да се премине през тази врата, несъмнено, би трябвало да има активност в Босна и Херцеговина, би трябвало да се покажат резултати, само че към този момент вратата е отворена доста необятно ", сподели тя.

Дори и разкъсваната от войната Украйна да стартира договаряния, тя ще бъде едвам при започване на един сложен развой на промени, който може да продължи с години - в случай че не и с десетилетия - преди да се причисли към Европейски Съюз.

Турция стартира договаряния за присъединение през 2005 година, само че те са в задънена улица. Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия също са в застой в договарянията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР