Мюсюлманите у нас празнуват големия празник Курбан Байрам. Той продължава

...
Мюсюлманите у нас празнуват големия празник Курбан Байрам. Той продължава
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрям

Мюсюлманите у нас честват огромния празник Курбан Байрам. Той продължава четири дни – от през днешния ден до 19 юни.

Сутринта на първия ден, 45 минути след изгрева на слънцето, във всички джамии се прави молитва и проповед.

Празникът се свързва със силата на вярата и се ознаменува с жертвоприношението на животно като израз на признателност към Всевишния. Символизира смирението, покаянието, помиряването и опрощението.

У нас към 700 000 души, самоопределили се като мюсюлмани, честват Курбан Байрам.

На Курбан байрам мюсюлманите вършат всичко допустимо да оказват помощ на всички хора, без значение от каква вяра и етнос е индивидът, да подадат ръка на всички, които имат потребност, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция основният мюфтия на мюсюлманите в България доктор Мустафа Хаджи. Защото байрам е байрам за всички, акцентира той.

Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва сред 16-19 юни, чества се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и по тази причина празникът няма непрекъсната дата и всяка година се измества напред с 10 дни по отношение на миналата, се показва в информация от отдел " Справочна " на Българската телеграфна организация (БТА). В първия празничен ден се отслужва обичайна молитва, наречена " байрам намаз ”, в която вземат участие единствено мъже, се отбелязва още в справката.

Този празник е обвързван с тестването на двама пратеници - Ибрахим и синът му Исмаил, описа основният мюфтия на доктор Мустафа Хаджи.

" Ибрахим сънува, че Аллах му повелява да принесе в жертва сина си. Не е лесна работа човек да принесе в жертва детето си. Но той е предан напълно на Всевишния и знае, че това, което се желае от него, е вярно. Разказва съня си на Исмаил и му споделя " Не мога да го направя, в случай че ти нямаш единодушие ". Исмаил дава отговор: " Направи това, което ти е повелил Аллах ", описа основният мюфтия.

Двамата излизат отвън мястото, където живеят. Когато пратеникът Ибрахим е понечил да извърши жертвоприношението, вижда, че ножът не реже. Аллах изпраща един овен, който по-късно пратеникът Ибрахим принася като жертвоприношение. Оттогава до през днешния ден това жертвоприношение продължава, уточни основният мюфтия.

Курбанът е искреността на пратеника Ибрахим, сподели основният мюфтия, в отговор на въпроса " Какво символизира курбанът? "

Второ – това е самоотвержеността на Исмаил, уточни още основният мюфтия и продължи: " Третото нещо, което е доста значимо, това е, че човешкият живот е ненарушим. Аллах желае да ни покаже " Аз ви повелявам, с цел да ви изпитам, обаче не забравяйте, че убийството и похищението към човешкия живот е неразрешен. Заедно с това неразрешено е човек да подценява достолепието и достойнството на някого ".

В дните на Курбан байрам се извършва и поклонението хадж в Мека, описа доктор Мустафа Хаджи. Това е ибадет (богослужение), който е един от стълбовете на исляма. Думата " хадж " значи посещаване, разясни основният мюфтия.

Всяка година на деветия ден от месец Зилхиддже хаджиите се събират на Арафат и насочат дуа (молитва), разкайват се пред Аллах и желаят помилван, описа той.

Първият ден на Курбан байрам е кулминационната точка на поклонението хадж. Хаджиите се завръщат от Арафат. Остават една вечер в Мюзделифе, по-късно се връщат на Мина. Замерят алегорично шейтана (сатаната) с камъни, колят курбани и излизат от " ихрам ", разясни още той.

" Най-напред поисквам войните, насилието на всички места по света да спрат. Течащата кръв на всички места да спре. Защото, както към този момент казахме, една от задачите на курбана е да покажем, че човешкият живот е скъп ", насочи като благопожелание основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи.

Аллах да бъде удовлетворен от всички, да направи цветущ байрама на всички, да оказва помощ и направлява всички хора, пожела още основният мюфтия.

За традициите на празника и приготовленията вкъщи описа туристическият гид на столичната " Баня Баши " джамия Емине Сечкина.

" Празникът стартира доста рано сутринта, още преди изгрев слънце. Домакинята изпраща брачна половинка и синовете си в джамията и стартира да подготвя празничната софра ", уточни Емине Сечкина.

Тя описа, че месото на курбана се разделя на три елементи. " Едната част домакинята оставя за фамилията си, втората част се отделя за близки и родственици, а третата част се раздава на нуждаещите се ", разясни Сечкина.

Има традиция при мюсюлманите в България, съгласно която децата обикалят домовете, поздравяват домакинята за празника и тя ги черпи с бонбони, описа тя.

" В родопския край, това се случва на деня преди самия празник Курбан байрам, на деня Арафа. Децата се събират на площада на селото и стартират да обикалят къщите, събират лакомства от по-възрастните дами, които са ги приготвили като подарък за всяко детенце. В други краища на страната това се случва на първия ден от Курбан байрам ", посочи Емине Сечкина.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР