Изпълнителната агенция по лекарствата е издала разрешение за употреба при

...
Изпълнителната агенция по лекарствата е издала разрешение за употреба при
Коментари Харесай

ИАЛ улесни продажбата на Ивермектин


Изпълнителната организация по медикаментите е издала позволение за приложимост при хора на лекарствения артикул Ивермектин, създаван от " Хювефарма " на предприемача Кирил Домусчиев.

Разрешението на ИАЛ е за лекуване на стомашно-чревни паразити, а не на ковид, посочи шефът на организацията Богдан Кирилов в изявление за Медиапул.

Предстои регистрирането на цена на препарата, след което той ще се продава в аптеките по лекарско наставление под формата на таблетка от 3 мг. Това доста ще улесни достъпа до лекарството, а евентуално и предписването му, защото досега той беше прилаган единствено в границите на клинично изследване в лечебните заведения и приготвян в стеснен брой аптеки по лекарско наставление.

Въпреки, че не е утвърден за лекуване на ковид, разрешението отваря врата за предписването на продукта и на пациенти с Covid-19, в случай че имат рецепта.

Излизането му на пазара става без да са систематизирани и известни още резултатите от клиничното изследване в 12 лечебни заведения, където препаратът беше прилаган за лекуване на Covid-19. Разрешението от ИАЛ е получено по специфична процедура като артикул с добре открита приложимост в здравната процедура, който има приета резултатност и задоволително равнище на сигурност по член 30 от Закона за лекарствените артикули в хуманата медицина.

" За да се издаде такова позволение като добре открит в практиката артикул би трябвало да има позволен подобен артикул в Европейски Съюз повече от 10 години. Продуктът, който в този момент ИАЛ позволява е еднакъв с истинския артикул, който е и референтен ", изясни Кирилов.

В ИАЛ досега липсва каквато и да е информация за хода на клиничното изследване в българските лечебни заведения. Няма постъпили даже междинни данни, макар, че такива беше дадено да бъдат оповестени през лятото на 2020 година. Кирилов сподели, че в ИАЛ не са постъпвали данни от лечебни заведения за преустановяване на изследванията в тях и за неподходящ процес на болестта при пациенти на Ивермектин, макар че такива данни бяха изнесени от " Пирогов ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР