Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда е идентифицирала около 30

...
Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда е идентифицирала около 30
Коментари Харесай

Инспекцията по труда иска фалит за фирми, дължащи заплати


Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " е идентифицирала към 30 предприятия, за които са събрани или са в развой на събиране годни доказателства за иницииране разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Исковите молби ще бъдат подавани поетапно в съда, като първите ще бъдат подадени в Софийски градски съд. Условието Инспекцията по труда да се възползва от новото си пълномощие да инициира разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, е работодателят да дължи заплащане за повече от два месеца на най-малко 1/3 от служащите и чиновниците за три години обратно.

За да извършват новото си пълномощие, юрисконсулти и шефове бяха съветвани от експерти по комерсиално право какви доказателства би трябвало да бъдат събирани в границите на производството по неплатежоспособност, с цел да бъдат годни в съда. Бяха признати и промени в Устройствения устав, с които категорично се регламентира кои чиновници ще реализират процесуалното посланичество на ИА ГИТ пред Търговски съд в границите на произвеждане по неплатежоспособност.

От началото на годината инспекторите по труда ревизираха към 250 предприятия, които в обособени интервали през последните три години са имали проблеми със заплащането на труда. Някои от тестваните предприятия се разплатиха с служащите и чиновниците си, с помощта на подхванатите от ИА ГИТ дейности от началото на годината. Има предприятия, които дължат хонорари за остарели интервали, само че сега се разплащат на служащите и чиновниците си постоянно, заради което не може да бъде потвърдена продължителност на неплатежоспособността. В тези компании контролните органи на Агенцията не престават да реализират надзор за работещите да получат забавените си за минали интервали хонорари. Немалка част са микропредприятия с до 5 наети лица, които са забавяли хонорари в обособени интервали, само че Инспекцията по труда към този момент съумява да влияе на работодателите посредством подхванатите в границите на контрола ограничения. Някои от предприятията в това време са оповестени в неплатежоспособност или към този момент е импортирана искова молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

В към 70 предприятия са разпознати проблеми, които лимитират опцията на инспекторите по труда да употребяват новото си пълномощие да предизвикват разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Най-сериозен е казусът с предприятия, които към този момент не реализират активност и не могат да бъдат открити техни представители или длъжностни лица, с цел да бъдат предоставени документи за определяне на отговорностите, броя на работещите, към които работодателят имат такива, както и интервалът на веселба. В тези случаи не могат да бъдат събрани годни доказателства, с цел да бъдат подадени искови молби в съда. Има и случаи, в които са открити новите притежатели – безимотни лица, на които обаче не са предоставени никакви документи. Има предприятия, които имат активност в цялата страна. Констатирани са отговорности към служащи и чиновници единствено в обекти на територията на съответна област, само че при цялостната инспекция е открито, че отговорностите са към по-малко от 1/3 от работещите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР