Износът на 45 стоки с двойна употреба от Турция за

...
Износът на 45 стоки с двойна употреба от Турция за
Коментари Харесай

Турция е увеличила износа на военни стоки за Русия

Износът на 45 артикули с двойна приложимост от Турция за Русия се е нараснал съвсем трикратно тази година. Западът приканва за предприемане на ограничения против " сенчестата търговия ". Въпреки наложените наказания Русия сполучливо си набира нужните й артикули, употребявайки медиатори. Турция и Обединените арабски емирства постоянно служат като такива. Турското външно министерство твърди, че огромните предприятия прецизно съблюдават наложените ограничения, само че други компании евентуално не съблюдават възбраните.
Износът на артикули, захранващи съветската военна машина, се е нараснал доста тази година. Съединени американски щати и съдружниците се притесняват, че Турция работи като канал за артикули на техни производители, които Русия употребява за личното си въоръжаване. Тази възходяща търговия с 45 артикули с двойна приложимост подкопава опитите на Съединени американски щати и Европейския съюз да лимитират способността на Москва да оборудва въоръжените си сили, подхранвайки напрежението сред Анкара и нейните сътрудници от НАТО.

Несъгласията сред двете страни идват в сензитивен миг за връзките на Турция със Запада. Анкара се стреми да купи американски изтребители F-16 на стойност милиарди долари, до момента в който Съединени американски щати и Европа упорстват Турция да утвърди присъединението на Швеция към НАТО.

Реклама
В опит да овладее този експорт Вашингтон изпрати почитан чиновник в Истанбул и Анкара. Окачва се тази седмица Брайън Нелсън - заместник-министър на финансите по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване, да посети двата града, където ще разиска способи за " преустановяване, попречване и следствие на комерсиалната и финансова активност, подпомагащи съветската експанзия против Украйна ".

Това ще е второто пътешестване на Нелсън до Турция за тази година и идва на фона на индикации, че някои елементи с двойна приложимост - разпознати от Съединени американски щати и техните съдружници като изключително скъпи за войната - се транспортират непосредствено до Русия, даже когато са обозначени като отиващи в друга страна. Спирането на тази " сенчеста търговия " обаче е комплицирано, тъй като продуктите имат както комерсиално, по този начин и военно приложение, отбелязва Financial Times.
Числата приказват
През първите девет месеца на 2023 година Турция е отчела експорт на тези 45 артикули за Русия и други пет някогашни руски страни на стойност 158 млн. $, което е три пъти повече от записаното за същия интервал през 2022 година, когато стартира войната в Украйна. За интервала 2015 - 2021 година междинната стойност е единствено 28 млн. $.

Тези категории артикули, които включват продукти като микрочипове, информационно съоръжение и елементи като телескопични мерници, са обект на експортен надзор от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Япония и Обединеното кралство, целящ да им попречи да влязат в Русия. Забраните обаче могат да бъдат заобиколени посредством медиатори, благодарение на които се прикрива крайната дестинация на продуктите.
Реклама
В съпоставяне с първите девет месеца на 2015 - 2021 година вносът на редица артикули с висок приоритет от страни от Г-7 е повишен с над 60% тази година и е достигнал 500 млн. $.

Според Емили Килкрийз, шеф на Програмата за енергетика, стопанска система и сигурност към мозъчния концерн New American Security и някогашен заместник-помощник търговски представител, търговията с Русия процъфтява поради регулаторни пропуски в експортния надзор.
Игра на медиатори
Турция и Обединените арабски емирства постоянно са медиатор за съветски компании, които търсят заобиколен път за търговия (особено на европейски продукти), твърди европейски чиновник, осведомен със глобите.

Официални данни от Турция демонстрират скок в износа на високоприоритетни артикули за Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, само че статистическите организации на тези страни не са записали съвпадащо нарастване на вноса. Анализаторите считат тези несъответствия за знак, че стоките в действителност са били непосредствено превозени до Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР