Изненадващото е, че вече не е събитие едно предложение за

...
Изненадващото е, че вече не е събитие едно предложение за
Коментари Харесай

Христина Христова: Големи промени в пенсионната система е редно да се обсъждат с бюджета

Изненадващото е, че към този момент не е събитие едно предложение за промени в пенсионно-осигурителната система – най-голямата социално-финансова система на страната. Не единствено тъй като сме привикнали, тъй като по този начин е записано в Закона за обществените финанси, такива огромни обществени ограничения и обществени промени се оферират и се разискват по време на бюджетната процедура. В момента нямаме такава. Така някогашният министър Христина Христова разяснява за Euronews Bulgaria неналичието на единодушие в Тристранния съвет по отношение на заплатите и пенсиите.

„ Голям е дебатът за минималната работна заплата. Не се реализира консенсус и в двустранния разговор сред синдикати и работодатели “, означи тя.

„ Директивата на Европейски Съюз, която дава приоритет на груповото трудово договаряне, съдържа вътрешно несъгласие, тъй като споделя да бъде 50% от междинната работна заплата за страната. Но статистиката ни дава брутните междинни работни заплати, до момента в който МРЗ, която се приема с разпореждане на Министерския съвет, е в действителност главната. И това са не толкоз сравними величини “, уточни още Христова..

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР