Столична община изгражда по европроект инсталации, оползотворяващи геотермална енергия, в

...
Столична община изгражда по европроект инсталации, оползотворяващи геотермална енергия, в
Коментари Харесай

Столична община изгражда по европроект инсталации, оползотворяващи геотермална енергия в две детски градини

Столична община построява по европроект съоръжения, оползотворяващи геотермална сила, в две детски градини на териториите на регион “Кремиковци ” и регион „ Нови Искър “.

Столична община завоюва план по процедура BGENERGY-1.002 ”Използване на геотермална сила за отопление или за отопление и изстудяване в здания държавна или общинска благосъстоятелност ”, финансирана от Финасовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 година по Програма “Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност ” за създаване на геотермални и реорганизация на вътрешноотоплителни съоръжения в две детски градини на териториите на регион “Кремиковци ” и регион „ Нови Искър “.

В плановото предложение са включени действия по осъществяване на ограничения за повишение на енергийната успеваемост и системи за оползотворяване на сила от възобновими източници.

В детска градина № 94 “Детски свят ”, гр. Бухово, ще бъде построена термопомпена апаратура от вида “земя-вода ”, оползотворяваща топлината от земните глъбини. Ще бъде реконструирана и вътрешноотоплителната апаратура и ще бъдат инсталирани високоселективни слънчеви колектори.

В детска градина № 58 “Слънчево утро ”, кв. „Челопечене“, ще бъде построена термопомпена апаратура от вида “земя-вода ”, оползотворяваща топлината от земните глъбини. Ще бъде реконструирана вътрешноотоплителната апаратура и ще бъдат конфигурирани вентилаторни конвектори за високостенен монтаж.

Реализацията на плана ще спомогне за понижаване на режийните разноски в детските заведения, ще усили каузи на потребената сила от възобновими източници и ще понижи излъчванията на парникови газове, в резултат на анулация ролята на нафтовите котли, като главен топлинен източник. Прогнозната годишна спестовност на сила, която ще бъде реализирана, е 189 727 kWh/год., а общото понижение на отделяните нездравословни излъчвания CO2 екв. в атмосферата се чака да бъде 289,33 t/год.

Партньор на Столична община по процедурата е компания “Веркис ” ХФ, гр. Рейкявик, Исландия. В сходство с изискванията на финансиране на Програмата бюджетът на плановото предложение е 594 341,64 лева с Данък добавена стойност (568 035,73 лева за Столична община и 26 305,91 лева за “Веркис ” ХФ).

Срокът на осъществяване на дейностите по плана е до 18 месеца от подписване на Договор за безплатна финансова помощ и следва да завърши не по-късно от 30 април 2024 година

В момента по програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за създаване на нови детски градини и ясли в строителство са 16 здания, а за още 18 има планова подготвеност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР