Изминалият политически сезон беше своеобразно рамкиран от два големи скандала

...
Изминалият политически сезон беше своеобразно рамкиран от два големи скандала
Коментари Харесай

Скандали, протести и два слаби вота

Изминалият политически сезон беше самобитно рамкиран от два огромни абсурда първоначално му и от още един в края, както и от два вота на съмнение. В началото също по този начин имаше огромен митинг на еколозите срещу застрояването на Пирин, а в края избухна митингът на майките на деца с увреждания, който още не е утихнал. Парламентът пък беше трансфорат в "тепих за свободна битка " и интриги. А другояче през сезона течеше българското председателство на Съвета на Европа.

Скандалът за Истанбулската спогодба разтресе цялото общество. Правителството я одобри небрежно, без разискване, още на първото си съвещание през 2018-а и я прати в Народното събрание за ратификация. Очевидно ръководещите от ГЕРБ се надяваха да я пробутат още до момента в който хората са в следпразничен махмурлук, с цел да има с какво да се похвалят, когато дойдат първите посетители от Европа. Само че ударът под кръста пристигна най-неочаквано точно от съдружните им сътрудници. Патриотите подвигнаха голяма олелия против нейната ратификация, организираха, въпреки и закъсняла, акция, разсъниха интереса на цялото общество към документа. И откакто видяха мощната отрицателна реакция на по-голямата част от българските жители и с цел да тушират избухналия скандал, ръководещите пратиха конвенцията в Конституционния съд, осигурявайки си няколко месеца успокоение по тази тематика.

Както се очакваше, магистратите се произнесоха след края на председателството. Изненадващо беше решението им, че Истанбулската спогодба не подхожда на конституцията ни. Тъй като доверието към институциите е тотално изчерпано, упованията на хората бяха, че мнението на съда ще е противоположното, с цел да има мотив Народното събрание да го одобри по този начин, както беше заречен министър председателят Бойко Борисов в Брюксел. Е, не се получи и към този момент се поставя точка на този скандал.

Вторият - беше опитът за придобиване на "ЧЕЗ-България " от незнайната компания "Инерком " на също по този начин непознатата на необятната аудитория Гинка Върбакова от Пазарджик. Веднага се породиха подозрения, че тя е подставено лице на някой различен подмолен покупател с огромни финансови благоприятни условия. Беше забъркано даже името на премиера. Всъщност и в този случай се действаше на правилото "ако мине " и по опция тихомълком, до момента в който обществото се е вперило в следващата махленска кавга в Народното събрание. Само че номерът отново не мина, а напусна границите на България и стигна до Чехия. Бойко Борисов побесня поради съмненията на хората, че се прави спекулация с негово присъединяване. Наруга "гадовете ", които желаят още веднъж да смъкват от власт ГЕРБ, и още веднъж предприе ограничения на пожар. Срещна се с Гинка Върбакова, тя бе изслушана от парламентарна комисия, депутати се втурнаха да внасят промени в закони... Ходовете бяха безредни, изявленията спорни. Парите за договорката несигурни.

И този скандал завърши (поне засега) след края на европредседателството от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с решението й да забрани на "Инерком " покупката на ЕРП-то.

Колкото до края на политическия сезон, той беше белязан от огромна препирня в обединението "Обединени патриоти " поради импортирани лобистки ремонти на закони. След като водачите на "Атака " и НФСБ - Волен Сидеров и Валери Симеонов, се замеряха цяла седмица с "кирливите си ризи ", Борисов ги събра при себе си, сдобри ги и те дадоха обещание, че повече няма да вършат по този начин. До идващия път.

По принцип този политически сезон мина в личностни нападки сред ръководещи и съпротива. Вместо да дебатират за проблемите в опазването на здравето, в образованието и всички други забатачени, нереформирани сфери, ГЕРБ и Българска социалистическа партия се надцакваха с всевъзможни безумни обвинявания. Включително и за евтаназираните овце и кози поради чума в Странджанско - скандал, провокиран отново заради безспорното съмнение на хората към институциите на страната и неумението на институциите да споделят с тях. Очевидно връзката сред служителите и хората е скъсана изцяло.

Междувременно, до момента в който течеше европредседателството, основният воин от "Кумгейт " - хасковският народен представител от ГЕРБ Делян Добрев, резервира мястото си в Народното събрание, макар тълкувателно решение на Конституционния съд. А Антон Тодоров самичък си подритна депутатската банка, откакто заплаши публицист в ефира на една телевизия, само че го приютиха в партийната централа. Иначе шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов си беше наумил да го направи ръководител на Комисията по досиетата. Номерът обаче отново не мина заради надигналото се в обществото възмущение.

Формацията на Бойко Борисов видя и благоприятност да си отмъсти на социалистите за подалия оставка експредседател на Народното събрание Димитър Главчев, като с гласовете си смъкна от поста и заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия поради изказано утвърждение на "Народния съд ".

След "Суджукгейт " от предходната година през тази ГЕРБ даде още една жертва. Безславно напусна Сградата на съединението депутатът Димитър Гамишев, откакто се разбра, че е трансферирал на дрипльо задлъжнялата си с 200 000 лева към хазната компания.

Едва що беше почнало българското европредседателство и Българска социалистическа партия внесе избор на съмнение на кабинета поради несправяне с корупцията. Едва що беше приключило нашето председателство, и социалистите внесоха втори избор на съмнение - този път за сигурността. И двата се отличиха с изключителната липса на сериозна подготовка, на безапелационни причини и вяли диспути. Те освен че не реализираха задачата си най-малко да разклатят държавното управление, само че бяха и жалки. Оставиха в обществото привкус на уязвимост и лекомисленост.

Мощният митинг на еколозите със затварянето на Орлов мост при започване на годината беше провокиран от решение на Министерския съвет, с което се позволяваше построяването на втори въжен превоз в Банско. И макар че министър председателят Борисов и екоминистърът Нено Димов се кълняха, че и една тухличка допълнително няма да бъде сложена в курорта - с изключение на лифта, никой не им повярва - отново поради цялостната липса на доверие в институциите. "Спасението " пристигна още веднъж от съда - този път Върховния административен. Преди дни той анулира измененията в Плана за ръководство на Национален парк "Пирин ", признати от държавното управление. Според висшите магистрати са нарушени разпореждания на Закона за запазване на околната среда и на Закона за биологичното многообразие и не са осъществени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквито са условията.

Министър-председателят пък, който беше зарязал вътрешните каузи за сметка на външнополитическите си изяви по време на председателството, в този момент стартира да бере плодовете на това си държание. Социалното напрежение в страната се повиши, което проличава от непрестанните митинги на разнообразни групи, класи и сектори - служители на реда, учени, животновъди, превозвачи, дребни търговци на горива и т. н. Наложи се персонално Борисов да поеме и разрешаването на проблемите на хората с увреждания и техните близки. Майките на деца с увреждания стачкуват към този момент съвсем два месеца и нямат желание да стопират, до момента в който не реализиран това, което желаят, с цел да могат децата им да живеят почтено.

Политическият сезон беше обрамчен и от две подадени и неприети министерски оставки. Опитвайки се да замаже гафа към договорката с ЧЕЗ, министър председателят изиска и получи оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Но откакто стана ясно, че този път "бушонът " няма да свърши работа и да успокои пристрастеностите, се отхвърли и не я одобри.

По същия метод Борисов се опита да трансферира отговорността за нерешените проблеми на хората с увреждания върху главата на обществения министър Бисер Петков и той да "опере пешкира ". Но и този път номерът не мина. Самите майки на деца с увреждания се застъпиха за Петков и той бе върнат на поста да търси решения за излизане от обстановката.

В същото време министри, които плачат за оставка, стоят непоклатими на местата си. Социолози и политолози обаче чакат някой от властта въпреки всичко да бъде принесен в жертва, с цел да се тушира напрежението. Те плануват и нова политическа рецесия през есента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР