Изминали са повече от половин век от изпращането на първия

...
Изминали са повече от половин век от изпращането на първия
Коментари Харесай

“Розета” приближава кометата Чурюмов-Герасименко!!! Готови за пристигане на 6-ти август!

Изминали са повече от половин век от изпращането на първия неестествен сателит в космоса и от изпращането на първия космонавт, а от този момент насам нашите галактически апарати трансформираха метода, по който гледаме на нашата Слънчева система и на Вселената като цяло. Космически апарати посетиха и обиколиха Меркурий и Венера, кацнаха на Луната и Марс, насочиха се към Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, дребна сонда даже кацна на сателит на Сатурн – Титан.

И към момента има толкоз неща, които не сме създали!

През този месец Европейската галактическа организация (ЕКА) написа история! До този миг редица галактически апарати са посетили комети – започвайки от ISEE-3 през 1978 (да, същият ISEE-3, който е още деен и в този момент е реактивиран от любителски екип), преминавайки през Халеевата армада през 1986 година и визитата на Халеевата комета и достигайки до “Стардъст ”, която прелетя през опашката на комета през 2004, взе проби и достави тези проби на Земята две години по-късно. “Дийп Импакт ” през 2005 година пък изстреля снаряд, който се разруши в комета.

Но нито една от тези задачи не е толкоз амбициозна, колкото сегашната “Розета ”. “Розета ” се пробва да направи нещо, което различен уред не е правил. Първата задача е тази, която е сложена за 6-ти август, е влизането в орбита към комета, в тази ситуация Чурюмов-Герасименко. Ако тази интервенция е сполучлива, за пръв път в човешката история ще имаме неестествен сателит към комета! От орбита “Розета ” ще прави доста фотоси и ще учи кометата в елементи. Но това не е всичко, през месец ноември (ако задачата протича по план) дребен спускаем уред с име “Филе ” ще се отдели от “Розета ” и ще извърши първото кацане в историята на човечеството на повърхността на комета.

 29 July OSIRIS image

Тази фотография на кометата Чурюмов-Герасименко е снимана на 29 юли от камерата OSIRIS на “Розета ”. По времето на снимането на фотографията “Розета ” е била единствено на 1950 километра от кометата. Photo credit:  ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Защо учим кометите? Защо са толкоз забавни? Повечето хора не знаят доста за тези небесни тела – знаят единствено, че това са така наречен “опашати звезди ”, които от време на време виждаме на небето. Но в действителност кометите са дребни небесни тела, с твърдо ядро, които като минават наоколо към Слънцето отделят прахуляк и газ. Именно те образуват комата (обвивката към ядрото) и опашката, която толкоз блестящо се вижда.

Но кометите са и освен това от всичко това. Те са останките от образуването на Слънчевата система и най-ранната Еволюция. Вчера на страниците на КОСМОС БГ писах за Земята в ранните интервали от нейното развиване (линк-тук) и един от най-интересните интервали на ранната Земя е Хадейската ера, когато планетата ни е била бомбардирана от голям брой метеорити и комети. Някои учени имат вяра, че кометите са донесли водата в океаните и даже органичните субстанции, които сформират живота. Така че проучването на кометите не просто е значимо, само че и наложително, с цел да разбираме личната си Слънчева система и Земя.

И в този момент се открива случай не просто да посетим комета с галактически уред, само че в същото време и да се задържим към орбита на кометата и да сме очевидци на кацането на повърхността й.

Хубавото е, че Европейската галактическа организация (ЕКА) разгласява всекидневно фотоси от камерата NAVCAM и ето последната фотография, която беше оповестена през вчерашния ден и снимана на 30 юли:

 Rosetta NAVCAM 30 July

Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM

През идващите дни ще следим от компютрите си и таблетите си по какъв начин кометата Чурюмов-Герасименко нараства. Снимките ще бъдат оповестени всекидневно на следния уеб адрес:

http://blogs.esa.int/rosetta/

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР