Изминали са 352 години, откакто датски физик Кристиан Хюйгенс, изобретателят

...
Изминали са 352 години, откакто датски физик Кристиан Хюйгенс, изобретателят
Коментари Харесай

Защо часовниците с махала се синхронизират?

Изминали са 352 години, откогато датски физик Кристиан Хюйгенс, изобретателят на часовника с махало, забелязал, че без значение по какъв начин стартират, след 30 минути махалата на часовници, сложени на една греда, се движат в противоположни направления.

Това наблюдаване е направено през далечната 1665 година, когато Хюйгенс, болен в леглото си, нямал нищо друго за правене с изключение на да следи часовниците си. Оттогава математици и физици се пробват да обяснят мистериозния феномен, само че, уви, безрезултатно.

Днес двама португалски учени настояват, че са разгадали енигмата. Използвайки комплициран математически модел, интерпретиращ резултатите от физичните им опити, те разкриват, че звуковите импулси придвижват сила.

Два часовника си взаимодействат. Единият изпраща “енергиен ентусиазъм ” в едната посока, а другият в противоположната посока. Само когато двата часовника са в противоположни етапи, разстройването от “енергичния ентусиазъм ” на единия часовник не оказва резултат върху другия. Това кара махалата да се движат в разнообразни направления.

Португалските учени не ни показват единствено с отговор на тази остаряла мистерия, а и с следващия образец, че и дребните, слаби взаимоотношения може да повлияят на доста огромни системи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР