Изминалата 2021 г. се очерта като най-добрата за последните 12

...
Изминалата 2021 г. се очерта като най-добрата за последните 12
Коментари Харесай

Какво ще стане с цените на жилищата през 2022 година

Изминалата 2021 година се очерта като най-хубавата за последните 12 години на имотния пазар в България. По данни на Aгeнциятa пo впиcвaниятa, бpoят нa cĸлючeнитe cдeлĸи зa имoти в Coфия пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2021 година нapacтвa c 20%, cпpямo cъщия пepиoд нa ĸpизиcнaтa 2020 година Покупката на жилища се трансформира в сигурна и доходна инвестиция, най-много поради възходящата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките. Ниските лихви по ипотечните заеми също поддържат тази наклонност, изключително в търсенето на ново строителство и вложенията в парцели „ на зелено “. От друга страна огромният интерес към недвижими парцели докара и до понижаване на предлагането.

След продажбата на парцел, хората търсят още веднъж да вложат средствата си, само че се сблъскват със забавянето на новите планове, повлияни от възходящите цени на строителите материали. А това също се отрази на повишаването на жилищата. Затова представителите на имотния бранш са безапелационни, че покачването на цените дава отговор на действителността.

„ Да, има нарастване на цените, само че то съгласно националната статистика е приблизително към 10-11% на годишна база за огромните градове, само че този растеж не може да се дефинира като „ балон “ – означи за БНР Благоевград Добромир Ганев, ръководител на Националното съдружие „ Недвижими парцели “. – Не са един или два факторите, които повлияха на пазара през последните една-две години и изключително през 2021г. и които ще продължат да въздействат и през 2022. Според Камарата на строителите приблизително стойностите за материалите за строителство на жилища са се повишили с към 30%, като има и материали, които са се нараснали с над 100%. Това несъмнено оказва въздействие на строителството и няма по какъв начин да не засегне и крайните цени на пазара. “

По данни на Национален статистически институт, в множеството огромни градове забележителна част от покупките са със спестявания, до момента в който тези с ипотеки са към 25 -35%, за разлика от София, където те са 50%. По думите на Добромир Ганев, самата здравна рецесия, рестриктивните мерки, отдалечената работа и онлайн образованието са подтикнали хората да търсят по-просторни жилища. Само за 2020г. към 200 000 българи са сменили местоживеенето си от по-голям към по-малък град, в устрема си да имат повече достъп до природата и по-открити пространства. Голяма част от хората се ориентират и към закупуване на второ жилище.

През последните две-три години на пазара на недвижими парцели се откроява и нова група купувачи, показват специалистите в бранша. Това са младежи под 25-30г., които стартират първата си работа с приход доста над междинния за София.

Какви жилища се търсят и какъв е профилът на купувачите? „ В момента двустайните жилища са едни от най-продаваемите на пазара – отбелязва Пенка Митова, брокер на недвижими парцели. – Някои клиенти ги търсят за вложения, други за жилище. Повечето са млади фамилии,хора в IT бранша или в аутсорсинг компании. Българи, които работят в чужбина също купуват жилища, с цел да влагат. Не са малко и клиентите от провинцията, които купуват жилища за децата си, вместо да заплащат високи наеми. В тази категория са и доста гърци, които купуват жилища за децата си, които учат медицина в София. Сред купувачите на парцели от провинцията има и по-предприемчиви, които купуват и препродават на облага. Търсенето на парцели е огромно, по тази причина и през актуалната година цените ще вървят нагоре “, предвижда брокерката.

И в случай че наклонността с ниските лихви на ипотечните заеми се резервира, както чакат специалистите, търсенето и покупката на парцели ще продължи със същите темпове и през 2022 година. Сигурното, съгласно представители на организациите за недвижими парцели е, че инфлaциятa щe продължи да влияe cилнo нa пaзapa, пoнe пpeз пъpвитe мeceци нa актуалната година. От друга страна растежът на cпecтявaниятa нa купувачите и жeлaниeтo им дa ги cъxpaнят щe yвeличи и дeлa нa cдeлĸитe c пapи в бpoй.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР