Измина още една година, втора поред, под знака на пандемията

...
Измина още една година, втора поред, под знака на пандемията
Коментари Харесай

Пандемията през 2021 година – вихрушка от събития

Измина още една година, втора подред, под знака на пандемията от COVID-19. И тя също е белязана с пороя от спорни събития - само че дали имаме съображение да посрещнем 2022 година с най-малко малко повече оптимизъм?
Изобилие от нови разновидности и разновидности на вируса
От началото на януари стремглаво стартира да се популяризира английският вид на ковид, така наречен VOC-202012/01, който с бързи темпове превземаше една по една страните по света и сееше паника поради по-голямата си инфекциозност. Още същия месец той беше последван от бразилският вид P.1. Сравнително бързо той отпадна от публичното внимание и не стана международен проблем поради Делта разновидността, прочут още като индийската разновидност (B.1.617.2.) на ковид, като от средата на годината той безапелационно се трансформира в доминантен в международен мащаб. Появата му докара до доста по-голям брой хоспитализации, още повече, че признаците му постоянно не можеха да бъдат разпознати като типични за SARS-CoV-2. От ноември обаче всички погледи се насочиха към негов по-опасен съперник, засечен в лабораториите в Ботсвана и Южна Африка – разновидността Омикрон (B.1.1.529), който има цели 60 разновидности спрямо истинския вид от Ухан. На този декор относително по-незабелязано минаха зародилият в Перу Ламбада вид и записаният в Колумбия Мю вид (B.1.621), които бяха маркирани от Световната здравна организация (СЗО) като представляващи интерес надлежно през юни и август 2021 година Всичко това обаче подсказва неприятна наклонност на развиване на вируса - става все по-заразен, а това не се компенсира напълно с по-леко протичане на заболяването. Съответно, все по-притеснително звучи визията на молекулярния ни биолог доктор Георги Маринов, че вирусът има да еволюира към по-заразен и към по-устойчив както на имунитета, създаван от актуалните ваксини, по този начин и на имунитета, който се образува при боледуване от предходни разновидности.
Какви ограничения постановиха политиците в другите елементи на света
 

През миналата година на далечния континент бяха въведени едни от най-строгите ограничения, в това число случаи на фрапантни ограничавания, в опит да бъде спряно разпространяването на вируса. Най-големият град в Австралия, Сидни, прекара съвсем четири месеца в локдаун, до момента в който се реализира 70% имунизационно покритие измежду популацията в щата Нов Южен Уелс. В разнообразни елементи на страната бяха разкрити центрове за карантинирани, към които са ситуирани контролно-пропусквателни пунктове и са под непрекъсната защита. Такива карантинни лагери действат в Хауърд Спрингс (във федералния регион Северна територия), в Микълъм (щата Виктория), в Джандакот (Западна Австралия), в Пинкинба, Бризбейн (щата Куинсланд). В тях попадат всички имунизирани и неимунизирани жители, завръщащи се вкъщи от региони, инфектирани с COVID-19. Таксата за наложителна карантина за физическо лице е 2500 $ за интервал от 14 дни, а за фамилии възлиза на 5000 $. От август Австралия стартира да имунизира деца над 12-годишна възраст, а от началото на идната година – 10 януари, е разгласен и стартът на имунизацията на деца над 5 години.

 

И през 2021 година Китай продължи с метода на нулева приемливост към вируса, като затваряше граници и слагаше под ключ цели градове поради напълно малцина случаи. Това бе съчетано с ударна имунизация - на 11 декември Ройтерс заяви, че са имунизирани 1,162 милиарда китайци или 82,5% от общото население на страната.



Снимка: Пазар в Китай. Източник: Unplash

Тревожна остана обстановката в Индия като страната, заела нежеланото второ място в света по разпространяване на ковид, въпреки и в последна сметка управляващите да съумяха да слагат под надзор епидемията. Общият брой на случаите в Индия възлиза на над 34 млн., а умрелите са повече от 477 хиляди по данни на Worldometers. Но в Индия също има ударна имунизация - след опита от Делта вълната, а настрана има данни, че лекарството " Ивермектин " е помогнало много за преодоляването навръх Делта разновидността. Въпросът е, че и до момента СЗО и западните медицински регулатори не признават " Ивермектин " за ефикасно средство за предварителна защита и лекуване на COVID-19. Основното съображение е, че няма достоверни данни от направени както би трябвало клинични изследвания.

От Япония пристигна окуражаваща вест през ноември, че разновидността Делта е почнал да се самоунищожава евентуално поради натрупването на прекомерно доста разновидности. Това не попречи на страната да ускори имунизационната си акция като от 1 декември вкара подсилваща бустерна доза, а по едно и също време с това и редуцира интервала сред слагането на втора и трета доза.

Южна Корея стана известна с може би най-добре проведената стратегия за скрининг в света - уединяване на инфектираните, следене и слагане на техните контактни лица под карантина и наложително самоотчитане на идващите с интернационалните полети посредством мобилно приложение. Програмата на страната се смята за доста сполучлива в преодоляването на епидемията без да се постанова карантинирането на цели градове. Въпреки това Южна Корея също бе под напън поради увеличението на инфектираните и през юли се наложи въвеждането на най-високото, 4-то равнище, на обществено разграничаване.

В Израел над 4 милиона от 9,3 милионното население бе имунизирано и с трета доза като от ноември управляващите започнаха имунизацията и на деца над 5 години. Страната позволи на тайните си служби да наблюдават инфектираните с коронавирус посредством мобилните им телефони – нещо, което преди този момент се допускаше само при подозрения за терористична активност. А към този момент в страната се слага и четвърта доза ваксина - главно на Pfizer.

 

От лятото на 2021 година насам броят на инфектираните на африканския континент също се усили фрапантно. Доклад на Африканския център за стратегически проучвания предизвести, че смъртните случаи са мощно подценени. Така да вземем за пример към края на юни Южна Африка публично бе записала 63 000 смъртни случая от коронавирус, само че действителната численост съгласно специалистите евентуално е надхвърляла 170 000 души.

 

В доста от страните от Западна Европа бяха наложени огромни ограничавания за неимунизираните. На континента се заприказва за четвърта, пета и даже шеста вълна на вируса.

Австрия влезе в локдаун от 22 ноември, като разреши отчасти разхлабване на ограниченията само към коледните празници. Страната също по този начин разгласи наложителна имунизация за всички свои жители от 1 февруари. Отказът от имунизация ще се санкционира с санкция в размер до 7200 евро или затвор.

Италия поетапно вкара наложителна имунизация за обособени категории жители, започвайки от април със здравните служащи и разширявайки последователно техния обсег. Считано от 15 декември бе въведена наложителна имунизация и за учителите, полицейските чиновници и военнослужещите. Правителството на премиера Марио Драги наложи с изключение на елементарните зелени документи, които се изискват, с цел да бъдете позволени до работното си място, и техен надграден вид - супер зелените документи, които са в действие от 6 декември и дават повече права на притежателите си. Тези ограничения бяха наречени от значително хора тоталитарни и противоречащи на конституцията.

Във Франция неимунизираните медицински чиновници от септември нямат право да упражняват специалността си и най-малко 3000 от тях бяха отстранени от работа. Френският президент Еманюел Макрон заприказва за наложителна имунизация против ковид в бъдеще за всички жители и евентуално това ще стане факт още през 2022 година От 15 декември стартира и имунизацията на деца над 5 години.

В Германия новият канцлер Олаф Шолц също поддържа наложителната имунизация, само че Народното събрание е този, който би трябвало да се произнесе. Страната стремително се изкачва в класацията с над 6,8 млн. открити случаи и над 108 хиляди умряли досега.

Нидерландия наложи цялостен локдаун минимум до 14 януари. Домакинствата не могат да одобряват повече от двама посетители, като единствено на Бъдни вечер и Коледа бяха разрешени до четирима.

Гърция неведнъж през годината трансформира и стяга ограниченията, редуцира и периода на зелените документи от 6 на 3 месеца, наложи санкция и затвор до 2 години на родители, спрели неимунизираните си деца от учебно заведение, както и санкции от 100 евро за отвод от имунизация на над 60-годишните. Именно от страна на Гърция пристигна за следващ път и предлагането Европейски Съюз да издава документ за имунизация едвам след третата доза.

Англия и Русия водят нежеланата класацията в Европа по брой инфекции с вируса – надлежно над 11,361 млн. и над 10,214 млн. случаи по данни на Worldometers. В Обединеното кралство след доста премеждия и диспути коронавирус пропуските въпреки всичко бяха въведени, а Русия утвърди документите с QR код за посещаване на публични места. Освен това, в Русия прибавиха имунизациите против КОВИД в наложителния имунизационен календар.





Снимка: Театрална зала в Румъния. Източник: Unplash

 

И през 2021 година Съединени американски щати продължиха да са водач по разпространяване на коронавирус и по брой на смъртните случаи в международен мащаб. До момента там са регистрирани общо над 51 млн. случая, а умрелите от вируса доближиха над 827 хиляди по данни на Worldometers. Но ограниченията варират много в обособените щати и чак с появяването на Омикрон Съединени американски щати се взеха решение да залагат на повече тестване в народен мащаб. Иначе имунизацията е на устойчиво равнище, над 70% от хората там са с 2 дози ваксина, само че това е по-ниско от множеството огромни страни в Европа.

Канада е една от страните, които се популяризираха със суровите си ограничения против COVID-19. Страната наложи наложителна имунизация за медицинския личен състав, федералните държавни чиновници, военнослужещите, депутатите. Освен това пътуванията на дълги дистанции с трен или аероплан към този момент са недостъпни за неимунизираните. Обявено е и че задграничните жители, пребиваващи на територията на страната, няма да могат да я изоставен след 28 февруари 2022 година, в случай че не са изцяло имунизирани.

 

Сред латиноамериканските страни през изтеклата година изключително обезпокоително е ситуацията в Бразилия . Страната е на трето място в света по доказани случаи с регистрирани над 22, 213 млн. инфектирани, и на второ място по брой умряли с над 617 хиляди смъртни случая.
Къде сме ние?
България досега е записала над 740 000 случая на коронавирус и над 30 000 умряли, а равнището на имунизациите е най-ниското в Европа – под 30% изцяло имунизирани. Номер едно в света сме и по надвишена смъртност - точно поради дребното имунизирани, многото хронично заболели (първи в Европа по сърдечно-съдови заболявания) и застаряващото население. Според някои оценки, 1% от българите са умряли от и поради COVID-19 от началото на пандемията. Това е забележимият резултат от всички ръководства, които пандемията завари - на ГЕРБ, отпред в здравното ведомство с Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов, на служебните държавни управления на Румен Радев, където доктор Стойчо Кацаров с нищо не се прояви очевидно по-добре от предшествениците си, като се изключи че съумя да удържи без локдаун на косъм. А най-видимо какво прави страната, с цел да ограничи болестта, е ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ - красноречиво!

На този декор и на фона на целия цивилизационен свят, ограниченията за битка с ковид у нас са повече от скромни. С големи старания беше въведен зелен документ, освен това в Народното събрание към момента го няма, както и в държавната администрация като цяло. Все отново при започване на тази година към този момент се чака той да влезе в действие за Министерския съвет, готви се и за Министерството на обучение. С имунизацията още сме на равнище тласъци - по 75 лева за пенсионерите, които я създадат.
Ваксинации и имунизационни документи
През годината имаше сериозна дискусия по отношение на успеваемостта на препаратите против COVID-19. Заради разновидностите на вируса (появата на Омикрон) фармакомпаниите започнаха модификации по създадените от тях ваксини, а Световната здравна организация излезе със мнение, че не е належащо основаването на напълно нови ваксини – задоволително е внасянето на известни неголеми корекции във към този момент съществуващите.

Редица експерти заговориха и за понижаване на интервала сред бустерните дози на 5-6 и даже на 3 месеца, поради спада на успеваемостта на имунизациите против непрестанно появяващите се нови разновидности. Пак по същата причина и вaĸcиниpaнeтo cpeщy СОVІD-19 нaй-вepoятнo към този момент щe cтaва eжeгoднo, ĸaктo тoвa cpeщy гpип, по думите на основния изпълнитeлeн диpeĸтop нa ВіоNТесh Угyp Шaxин пред Ройтерс.

Вече е ясно, че поради настъпващия Омикрон интервалът за слагане на бустерна доза ваксина в България ще бъде скъсен - от 6 на 3 месеца. Това беше одобрено и решено още на 30 декември.

В рамките на годината освен бяха въведени зелени документи за имунизирани и преболедували, само че също по този начин в самия завършек на 2021-ва се стигна и до тяхната актуализация с решение на Европейски Съюз като в тях беше добавена и информация за бустерните дози. Така от 2022 година документът ще се признава безсрочно, в случай че в него е маркирано слагането на спомагателните дози.

На водещо място в света по брой имунизации е Куба с 258 016 дози на 100 хиляди души, следвана от Малта с 228 738 дози на 100 хиляди и Обединените арабски емирства с 225 461 дози на 100 хиляди души. В челните редици са също Израел, Португалия, Бахрейн, Южна Корея, Франция, Катар и Испания.
Вълна от демонстрации и митинги против ограниченията
Годината бе белязана също от многохилядни митинги в множеството елементи на света, при някои от които бе употребен сълзотворен газ против протестиращите, а стотици хора бяха задържани и им бяха наложени санкции.

А какво следва с Омикрон, който върлува в Европа и очевидно е равносилен по инфекциозност на заболявания като шарката - следва да забележим.



Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР