Измамниците се раздвижиха. Фалшиви имейли валят от името на пощите

...
Измамниците се раздвижиха. Фалшиви имейли валят от името на пощите
Коментари Харесай

Измамниците се раздвижиха. Внимавайте с имейлите

Измамниците се раздвижиха. Фалшиви имейли валят от името на пощите и на здравното министрество

„ Български пощи “ ЕАД осведомиха за подправени електронни известия, които се изпращат от пощенските служби със поръчка, че получателят има „ премия “ - мобилен телефон, като за задачата би трябвало да удостовери присъединяване с персонални данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса.

В други случаи в известието се уведомява, че клиентът има пратка и би трябвало да заплати избрана сума за нейното приемане, като е належащо да даде данни от банкова карта.

„ Български пощи “ ЕАД обръща внимание, че томболи и игри, които не са оповестени на формалната страница на сдружението, не съществуват и че не изисква персонални данни и банкови сметки, съобщи БНР.

От подправени имейли изпищя през днешния ден и здравното министерство. Редица жители и организации са получили на електронните си адреси имейл от името на здравното ведомство с адресант [email protected]. Фалшивият имейл гласи: " Ние, Министерството на здравеопазването на България, в съдействие с държавното управление на България, желаеме гратис да разпределим маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни райони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой чиновници и адресът на компанията са написани на този формуляр ".

Здравното министерство прецизира, че наличието на въпросния имейл е погрешно и не е обвързано с ведомството.

От Министерство на здравеопазването показват, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове и също така е атачмънт със подозрително наличие, който предлагат да не се отваря.

За меродавност създателите на подправеното известие са употребили фотография на министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, герба на България, реквизити от формалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и автограф, който не е на здравния министър.

Здравното ведомство остро осъди измамите и приканва жителите да ревизират източниците на всяка информация, обвързвана с ковид.

За подправения имейл към този момент е известена Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР