Изложба на коледни и новогодишни песнички и книжки на децата

...
Изложба на коледни и новогодишни песнички и книжки на децата
Коментари Харесай

Коледни книги, зимни песни от миналия век и Дунавско хоро в библиотека „Христо Ботев” – Враца

Изложба на коледни и новогодишни песнички и книжки на децата от предишния век под надпис „ Коледен звън” е подредена в Регионална библиотека „ Христо Ботев” – Враца.
По традиция в дните преди Коледа библиотеката демонстрира атрактивни свои сбирки, които посредством посланията на времето ни връщат столетие обратно във времето – в Стара Враца . Тази година акцентът е върху обичаните мелодии и разкази от началото на ХХ век.
„ От Никулден стартира по този начин нареченият „ зимен увеселителен сезон” в Стара Враца, който продължава чак до Тудоровата неделя и е публично откриван в читалището с драматизация, декламации и музикални номера. От Никулден стартира и раздаването на новогодишните честитки. Всъщност богатата и атрактивна стратегия, която съпътства Коледните, Новогодишните и всички зимни празници преди столетие автентично съчетава възрожденските обичаи и новите моди, донесени от Западна Европа и Америка за посрещане на празниците на открито на площада, в читалищния салон или балната зала, вечеринките и забавите на хижата. Започва да звучи като зимна приказка този роман от нашата празнична брошура, който през днешния ден припомнихме в уеб страницата „ Карта на времето”. Тази година, нашата Коледна приказка стартира тогава – преди близо столетие и е за една зимна песничка и едно българско хоро, които са част освен от традицията на врачани, само че и на всички българи тук и по света”, описа краеведът в библиотека „ Христо Ботев” Калина Тодорова.
Да видят експонатите от предишното бяха пристигнали възпитаници от СУ „ Козма Тричков” – Враца, които „ извикаха” зимата с вълшебните думи на песничката „ Шаро и първият сняг” . Автор на текста е врачанинът Цветан Ангелов . Библиотечните служащи разказават историята на поета: „ Останал от дребен сирак – едвам осем годишен, със гибелта на благата му майчица си отива и детството. Той е пастирче на непознати крави, копае, продава момини сълзи в аптеките, събира и продава лековити билки, разнася локумчета на посетители, пристигнали във Враца за Второюнските тържества. Бъдещият стихотворец работи и учи и по този начин съумява да приключи главно учебно заведение, прогимназия и гимназия във Враца. Вуйчо му остава в завещание същинското богатство – остарял сандък с детски книжки – „ Дивите лебеди” на Андерсен, приказките на Шехерезада от „ Хиляда и една нощ” и още доста незабравими герои. Това предопределя и ориста му на поет”, напомни Милена Николова.
Дунавското хоро е другият акцент в изложбата. „ Много говорихме и писахме през последните години за Духовата музика – емблемата на Северозападна България. Днес намирам още един мотив да напомня, че емблемата пък на Духовата музика е Дико Илиев – „ Дунавското” – знак на българския празник, съобщи Калина Тодорова. Изложба наблюдава различите моди и музикални знаци, демонстрира какво се е слушало в годините обратно по вечеринките, благотворителните балове и нощните заведения – един прекрасен спомен, с мигане и усмивка. Целта на нашата галерия е да стигнем до сърцата на хората и всеки да открие своята коледна мелодия – тази, която през годините споделя с обичаните хора. Пожелавам ви светли дни – и да не забравяме, че този искра е единствено празнично отражение на същинския, на небесния огън в душите”, заключи Калина Тодорова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР