Изкуственият интелект все повече се налага в световен мащаб и

...
Изкуственият интелект все повече се налага в световен мащаб и
Коментари Харесай

Писатели протестират срещу изкуствения интелект в САЩ


Изкуственият разсъдък от ден на ден се постанова в международен мащаб и заплашва да измести голям брой специалности, изключително тези, чийто главен инструмент е словото. По-рано тази година публицисти в Съединени американски щати изрекоха терзанията си по отношение на въвеждането на изкуствен интелект в редакциите. Вече има съкратени публицисти.

Сега гилдията на писателите в Съединени американски щати се афишира против зследователската лаборатория за изкуствен интелект OpenAI, основала ChatGPT, оповестява Ройтерс, цит. по Българска телеграфна агенция. Сред членовете на Гилдията на писателите са Джонатан Франзен, Джордж Сондърс, Джоди Пико, Джордж Р. Р. Мартин. Писателите упрекват компанията в неспазване на авторското право от известния чатбот ChatGPT.

Сред създателите, завели дело против ИИ, са и писателите Майкъл Конъли и Дейвид Балдачи. 

Представителите на компанията, основала ChatGPT, в началото не разясняват новината. Защитниците на ИИ настояват, че взимането на данни от интернет не е в прорез с настоящия в Съединени американски щати закон за авоторското право. 

Изпълнителният шеф на Гилдията на писателите Мари Рейзънбъргър сподели в изказване, че създателите би трябвало да имат опция да управляват по какъв начин се употребяват техните творби от ИИ, както и че литературата би трябвало да бъде предпазена, предават от Българска телеграфна агенция. Според създателите базата данни на ChatGPT употребява текстове от пиратски онлайн издания. Съществуват опасения, че чатботът би могъл да генерира нискокачествени електронни книги.

 



Писателят Дъглас Престън, който също се причислява към желае, разяснява пред “Ню Йорк Таймс ”, че е бил шокиран, когато е помолил ChatGPT да опише второстепенните герои в книгите му и платформата му е върнала подробна информация, която не е била налична в рецензиите или публикациите в Уикипедия за романите, пишат публицистите на “Ню Йорк Таймс ” Александра Алтер и Елизабет А. Харис.

" Тогава погледнах на това и си споделих: " Боже мой, ChatGPT е прочел моите книги, какъв брой от моите книги е прочел? ", сподели той. " Знаеше всичко и тогава получих неприятно предусещане. "

Според публикацията самият “Джон Гришам, наред с  Джонатан Франзе и Елин Хилдербранд, се причисляват към правосъдната борба против OpenAI за нейната технология за чатботове, защото опасенията за навлизането на изкуствения разсъдък в креативните промишлености не престават да нарастват. ”

Изглежда, борбата ще е дълга.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР