Изкуственият интелект не може да работи, без човек да може

...
Изкуственият интелект не може да работи, без човек да може
Коментари Харесай

Брюксел: Изкуственият интелект не бива да работи, без човек да може да го спре

Изкуственият разсъдък не може да работи, без човек да може да промени решението му – това е част от условията на Европейската комисия за развиването на сферата. Принципите, по които ще се развива изкуствен интелект в Европейски Съюз, бяха оповестени в отчет на експертната група на високо ниво, основана предходната година.

Ето какви са те:

- Човешки фактор и контрол : Системите с изкуствен интелект би трябвало да дават опция за развиване на обективни общества, като поддържат дейната роля и главните права на индивида и не понижават, лимитират или отклоняват неговата самостоятелност.

- Стабилност и сигурност : Надеждният изкуствен интелект изисква логаритми, които са задоволително сигурни, надеждни и постоянни, с цел да се оправят с неточности или несъответствия по време на всички стадии от виталния цикъл на системите.

- Неприкосновеност на персоналния живот и ръководство на данните : Гражданите би трябвало да имат цялостен надзор върху личните си данни, а данните, отнасящи се до тях, не би трябвало да се употребяват в техен ущърб или по метод, който е дискриминационен по отношение на тях.

- Прозрачност: Проследимостта на системите с изкуственнителект би трябвало да бъде обезпечена.

- Многообразие, недискриминация и правдивост: При системите с изкуствен интелект следва да се регистрира целият набор на човешките качества, умения и потребности и да се обезпечава досегаемост.

- Благополучие на обществото и околната среда: Системите с изкуствен интелект би трябвало да се употребяват в поддръжка на позитивните обществени промени, устойчивостта и екологичната отговорност.

- Отчетност : Трябва да се вкарат механизми, посредством които да се подсигурява отговорността и търсенето на отговорност при системите с изкуствен интелект и резултатите от тях.През лятото на 2019 година Европейската комисия ще стартира работа по пилотен стадий с присъединяване на необятен кръг заинтригувани страни. И сега предприятията, обществените администрации и организациите могат да се включват в Европейския алианс за изкуствен интелект. Когато пилотният стадий стартира, те ще получат съобщение за старта му.

Еврокомисарят за цифровия обединен пазар Андрус Ансип съобщи: " Етичното измерение на изкуствения разсъдък не е първокласна алтернатива или екстра. Единствено доверието ще разреши на нашето общество да се възползва пълноценно от технологиите. "

При представянето на правилата, българският еврокомисар Мария Габриел означи, че те дават отговор на два основни въпроса. Първият е по какъв начин човек може да управлява системите на изкуствения разсъдък и да има самостоятелност от тях. Вторият е по какъв начин многообразието от данни, които логаритмите употребяват, да води до правилни резултати.

" Хората би трябвало постоянно да са осведомени, в случай че са в контакт с логаритъм, а не с човек. Всяко решение, взето от изкуствен интелект, по-късно би трябвало да бъде тествано и обяснено. В края на този развой би трябвало да има човек, който да може да промени решението на системата и да носи отговорност за това ", акцентира Мария Габриел.
Европейската комисия влага обилни средства в изкуствен интелект. Само за интервала 2018-2020 година, размерът на отделените средства е повишен със 70%, достигайки 1.5 милиарда евро. От 2020 година вложенията ще са по 1 милиард евро на година. Така, дружно с привлечените от частния бранш средства, общата сума ще доближи 20 милиарда евро до 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР