Изкуственият интелект е може би най-голямата революция, която сме виждали

...
Изкуственият интелект е може би най-голямата революция, която сме виждали
Коментари Харесай

Как Experian предотвратява загуби от дигитални измами за над  $11 млрд. за година

Изкуственият разсъдък е може би най-голямата гражданска война, която сме виждали от десетилетия. А това носи със себе си и огромна смяна – от една страна прави IT бранша доста по-ефективен и усилва продуктивността, само че от друга - AI се трансформира в мощен инструмент в ръцете на киберпрестъпниците и Experian знае това.

По време на посещаване на българския офис, основният изпълнителен шеф на Experian Software Solutions Алекс Линтнер означи, че киберпрестъпниците са във напредък.

„ Те употребяват най-съвременните принадлежности, с цел да стигнат до вашите данни и до вашите пари и ние сме в сферата да предотвратим това “, добави Линтнер.

Компанията употребява същия инструмент против „ неприятните “. Така единствено за предходната година, софтуерът създаден от Experian, с основното присъединяване на екипа в София, е предотвратил цифрови измами за над 11 милиарда $.

Кои са Experian?

С пазарна от оценка от 26 милиарда английски лири, Experian e една от 25-те най-големи компании, които се търгуват на Лондонската стокова борса. Има 22 хиляди чиновници в 32 страни, а 1007 от тях са в България.

Офисът в София отваря порти преди близо 20 години и последователно придобива основна роля в създаването на артикули с висока добавена стойност във всички съществени продуктови линии на Experian на световно равнище.

Какво създава Experian?
Аналитичен софтуерСофтуер за автоматизирано взимане на решения във финансовата сфераСофтуер за предварителна защита на измами (Identity & Fraud)
Най-общо казано – Experian работи с данни, доста данни. Те идват както от финансови институции, по този начин и непосредствено от консуматори. Суровите данни се проучват, с цел да се извлече от тях спомагателна информация, която оказва помощ на финансовите институции да взимат решения, а също и на потребителите да ръководят по-добре финансите си.

Продуктите на компанията изясняват по какъв начин даден човек е обслужвал заемите си в предишното. По този метод правят оценка самостоятелния кредитен риск на база потребителското държание до момента, а оттова кредитната институция може да вземе решение за няколко минути дали и при каква рента да отпусне заем.

Така, да вземем за пример, в случай че клиентът има кредитна карта, употребява я всеки месец и усвоява избрана сума, която погасява в границите на месеца, той би бил оценен като „ ниско рисков клиент “ и би имал добър кредитен рейтинг, надлежно по-добри условия по нов заем.

Причината е, че съгласно статистиката, хората, които погасяват отговорностите си по кредитна карта в края на всеки месец се смятат за нискорискови за фирмите, издаващи кредитни карти.

Продуктите на Experian разрешават на лизингови и кредитни компании да оценят онлайн риска на евентуален клиент и да вземат решение в границите на минути.

Освен на бизнеса във финансовия бранш, данните могат да послужат и на самите консуматори, които желаят да покачат кредитния си рейтинг.

Компанията създава и артикули за предварителна защита на измами и обири на самоличността. Ключова роля в основаването им има и софтуерният екип на Experian в София.

 Алекс Линтнер Експериан

От ляво на дясно: Дейвид Палмиери, Алекс Линтнер, Екатерина Неделкова

По време на посещаване на българския офис, основният изпълнителен шеф на Experian Software Solutions Алекс Линтнер означи, че разработваните в София артикули за предварителна защита от измами и кражба на самоличността, са помогнали на клиенти по целия свят да предотвратят загуби от цифрови измами в размер на над 11 милиарда $ годишно.

„ Гордеем се, че българският софтуерен екип има основна роля за основаването на CrossCore – нашата флагман платформа за предотвратяване от измами в онлайн среда, която се употребява от клиенти във всички райони, в които Experian развива активността си “, акцентира Линтнер.

CrossCore е първата отворена, умна plug-and-play платформа, която оказва помощ на бизнесите да разпознават самоличността на своите консуматори в цифрова среда и да откриват и предотвратяват измами посредством разбори за оценка на риска в действително време.

Софтуерът на процедура наблюдава модела на това кой се свързва с нас и разпознава съответния субект.

„ Когато се обадя и кажа, че аз съм Алекс Линтнер – по какъв начин можете да сте сигурни, че това в действителност съм аз? Ние знаем по какъв начин да проверим това и да потвърдим – да това е Алекс, както и да установим дали активността му е легална или не “, изясни основният изпълнителен шеф на Experian Software Solutions.

В създаването на CrossCore е употребявано машинно образование, а нейната иновативност е както в имплементираните при основаването й технологии, по този начин и във опцията тя да комбинира разнообразни софтуерни решения.

Системата на процедура взема решение кои тъкмо данни да употребява, с цел да разбере дали е налице опит за машинация.

„ Ние имаме голямо количество данни и с цел да засечем машинация не постоянно имаме потребност да използваме всички тях. Може да си го визиите като диригент в опера – той не употребява всички принадлежности по едно и също време, а единствено тези, които са нужни за съответната част на творбата “, изяснява Линтнер.

Подобна е и обстановката с измамите, не постоянно има потребност да се употребяват всички данни, с цел да се ревизира дали става въпрос за машинация или незаконна активност.

„ Системата прави тъкмо това - избира кои данни са нужни, с цел да се засече дали дейностите, които следим в действителност са машинация или не, “ изясни той.

В момента CrossCore се употребява от над 400 бизнес клиенти на 10 пазара в райони като EMEA, Обединеното кралство, Латинска Америка, Бразилия и Азия.

Experian пресмята, че CrossCore и другите артикули от Identity & Fraud портфолиото на компанията са помогнали на клиенти да предотвратят загуби от цифрови измами в размер на над 11 милиона $ годишно.

Данните от Глобалния отчет за самоличността и измамите, основан на изследване на Experian, извършено през 2022 година измежду близо 8000 респондента – консуматори и компании – в 20 страни, демонстрират, че:
70% от фирмите настояват, че терзанията им по отношение на измамите са се нараснали спрямо предходната година.58% от потребителите са били жертва на онлайн машинация, познават някой, който е станал жертва, или и двете.79% от потребителите в международен мащаб споделят, че сигурността е най-важният фактор за онлайн прекарването.
Измамниците работят с най-хубавите принадлежности и не са просто някакви хора в гараж, споделят от Experian и означават, че са проведени в избрани страни и са извънредно добре оборудвани.

От компанията дадоха образец с стратегия създадена в Северна Корея, която нападна огромна финансова институция в Германия, да вземем за пример. Макар програмата да е създадена в Северна Корея, сигналът идва от другаде, да вземем за пример Гърция. Как в този случай може да се разбере, че става въпрос за хакерска атака?

„ Ние можем да разпознаем от кое място идва сигнала в началото и дали е бил препращан “, изясни Линтнер и добави, че колкото и да технологиите, някои неща не се трансформират, а точно би трябвало да се изпрати сигнал, „ да включиш копчето и да се логнеш “.

„ Ако един компютър е употребен голям брой пъти, ние ще знаем това. Ще разпознаем модела, ще разпознаем цели клъстери и ще отстраним обвинените. Изкуственият разсъдък прави нещата малко по-сложни, само че ние разполагаме със същите принадлежности и ще ги използваме против измамниците “, означи Линтнер.

Изкуственият разсъдък – заплашва ли работни места?

Gen AI е може би най-голямата гражданска война след интернет. Благодарение на него софтуерните инженери просто могат да кажат „ Може ли да ми напишеш програмен код “ и той го прави за минути. Това покачва успеваемостта и продуктивността, само че разумно повдига и въпроса дали ще докара до растеж на безработицата.

Според изпълнителния шеф на Experian Software Solutions, сходен риск не съществува, защото и преди е имало революционни технологии, които са предполагали растеж на безработните, само че това не се е случвало.

Алекс Линтнер даде образец с въвеждането на ATM, онлайн банкирането, световната търговия и други

„ Хората си споделят „ О, боже, хиляди ще изгубят работата си, безработицата ще скочи “. Но в случай че погледнете какво в действителност се е случило, ще видите че безработицата по света не се е нараснала в резултат на тези технологии, а заетостта като цяло е пренасочила към различен вид работни места, “ добави основният изпълнителен шеф на Expereian.

„ Може да има специалности, които няма да са нужни в бъдеще. Хората може да вършат нещо друго от това, което вършат сега, само че смяната е в последна сметка единственото несъмнено нещо в живота “, заключи Линтнер

Така той няма терзания и в уверен, че софтуерната промишленост ще продължи да пораства, в това число в България.

 Дейвид Палмиери

Дейвид Палмиери

Дейвид Палмиери, оглавяващ звеното Global Business Services, разяснява че Experian България ще остане постоянна на пазара от позиция на брой чиновниците, като ще се концентрира върху развиването на бизнес функционалности и процеси с повече добавена стойност и повишение на експертизата на екипа.

Здравето и по-добрият баланс сред работа и персонално време на чиновниците остават измежду главните цели на компанията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР