Изключително популярните днес смесени бойни изкуства (ММА) съществуват вече 30

...
Изключително популярните днес смесени бойни изкуства (ММА) съществуват вече 30
Коментари Харесай

Историята на ММА - или как се родиха смесени бойни изкуства преди 30 години..

Изключително известните през днешния ден смесени бойни изкуства (ММА) съществуват към този момент 30 години. В началото ги назовават „ боеве без правила”, които са основани най-много, с цел да дадат отговор на въпроса: Кое бойно изкуство е най-ефективно в действителна борба?

Така преди 27 години бразилецът Рорион Грейси хвърля предизвикването към най-известните школи по бойни изкуства, с цел да потвърди, че джиу-джицу, с което се занимава цялото му семейство, е най-хубавото, написа Труд.

„ Хората, нагледали се на екшъни по малкия екран, незабавно потеглят да се записват на карате – споделя Рорион. – Но те не схващат, че в действителен пердах, в който няма ограничавания, най-ефективното изкуство е бразилското джиу-джицу. Никакви красиви скокове няма да ви спасят от действителната заплаха!”, декларира той.

Грейси бе сигурен в превъзходството на джиу-джицу, само че и изпитваше предпочитание да постави останалите школи на мястото им. Затова на Абсолютния шампионат по бойни изкуства (UFC) прати минимум титулувания член от фамилията си – Ройс Грейси.

Така на фона на опитните боксьори, кикбоксьори, класните бойци по френско савате и сумо, Ройс изглеждаше като човек без безусловно никакъв бекграунд в боевете. А разпоредбите бяха оптимално доближени до тези на най-обикновеното улично сборичкване – без категории, като в възбраните влизат вадене на очи, ухапвания, удари в слабините, гръбнака или адамовата ябълка. Останалото – може. Рундовете са по 5 минуни и са без ограничаване – до нокаут или отричане на един от състезателите.

Организаторите замисляха да създадат феерична вечер, само че...

„ Около клетката планирахме да създадем огромен канал с акули или крокодили, до пуснем и ток, с цел да не може никой от участниците да избяга до края на срещата – разкрива Боб Мейровиц, създател на UFC. – Но по-късно се отказахме от тази концепция.”

Така каналите и акулите са сменени с мрежа от 8 ъгъла. Оттогава осмоъгълникът е търговски знак на UFC.

И с цел да не се желаят никакви позволения от управляващите за провеждането на боевете, е определен град Денвър, в който няма спортна комисия. Така на 12 ноември 1993-а първият шампионат от най-силната лига сега към този момент е реалност. Още с дебютната среща излиза наяве, че това не е просто спортно събитие, а действителен пердах, в който няма правила. Жерар Гордо, представител на френското савате, още на 20-та секунда хвърли на пода големия сумист Тейла Тули и го довърши с крайник в челюстта. Ударът му бе толкоз мощен, че изщракването на челюстта на 200-килограмовия хаваец се чу в цялата зала, а зъбите му се разлетяха встрани – два изхвръкнаха на съдийската маса, различен попадна до брачната половинка на един от реферите, а още два уцелиха крайници на Гордо. Така на 30-та секунда мачът завърши.

А историческата борба бе наречена една от най-хубавите сред Давид и Голиат в ММА. В идващия дуел Ройс Грейси очакаше професионалния боксьор Арт Джимерсън. Той обаче искаше да се измъкне от багра като разбра, че фамилия Грейс чупи ръце или крайници на противника. Но уредниците го заплашиха със съд и му позволиха да си постави една боксора ръкавица. Само след минута Ройс хвърли противника си на пода и потегли още веднъж да го нападна, само че Арт страхувайки се да не му счупи нещо, незабавно потупа на пода, в символ на отвод.

Така Грейс излезе на полуфинал, където срещна японската звезда в ММА Кен Шемрок. Двубоят повече приличаше на борцова битка, в която първо доминираше азиатецът. Но упоритият Ройс мина зад тила му и приложи задушаващ способ, а на Шемрок не му оставаше друго с изключение на и да се откаже.

Във финалната среща Грейс се изправи против Жерар Гордо, който преди този момент записа една победа с нокаут против Кевин Разоле. Както и в останалите срещи, по този начин и в тази, бразилецът съвсем незабавно повали противника и в сутерен бе неукротим. След 30 секунди Ройс задуши французина, с което стана първият победител в Абсолютния шампионат. А за премия получи чек за 50 000 $.

Турнирът освен дефинира кой е най-ефективният жанр в бойните спортове, само че и събра голяма аудитория. Срещите онлайн следиха 7800 фенове, само че имаше и 86 000 платени транслации. Така Абсолютният шампионат по бойни изкуства се трансформира в UFC и в този момент се радва на многомилионна публика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР