Изключителният дизайн на италианските автомобили преди Втората световна война още

...
Изключителният дизайн на италианските автомобили преди Втората световна война още
Коментари Харесай

Да си спомним за шедьовъра Lancia 2500 Zagato Flaminia Sport

Изключителният дизайн на италианските коли преди Втората международна война още тогава ги трансформира в шлагер и до ден сегашен те са извънредно ценени от колекционерите на старинни возила. Сега обаче ще ви разкажем за един следвоенен модел, в който съществена роля играе една друга легенда в автомобилния свят - каросерийното ателие Zagato. Съвместната активност сред компанията на Виченцо Ланча и Джани Загато ражда един шедьовър, цялостното име на който звучи като купа на британски лорд. Става дума за Lancia 2500 Zagato Flaminia Sport.
`Да

Предшественик на Flaminia е Lancia Aurelia, която се създава от 1951 до 1958 година. Малко преди този момент, през 1936 година Винченцо Ланча конструира модела Aprilia, който пък предшества Aurelia, като по този метод още веднъж се завръща към прогресивните си механически решения. Необичаен за това време е моторът на Aprilia. Той е V-образен, направен от лека сплав. Возията на автомобила е превъзходна. Първата Aprilia, за жал, се качва на конвейера след гибелта на Винченцо Ланча, само че концепцията с V-образен елемент живее дълго след него.
`Да

Когато на бял свят се появява Flaminia редица италиански каросерийни ателиета се надпреварват да конструират купета за този автомобил. Carrozzeria Touring Milano и Pininfarina са измежду първите предложили своите разработки на компанията Lancia. Малко по-късно на сцената се появява и Zagato, а след тяхната интервенция се ражда и Zagato Flaminia Sport. Този автомобил е с допустимо най-олекотеното купе и респективно най-бързият. Няколко са версиите, които Zagato предлага на пазара, като най-интересен от тях е този, оборудван с така наречен “бърз ” заден мост. За дванайсетте години на произвеждане на модела от тази трансформация са създадени единствено 205 екземпляра. Най-интересните разновидности на купето са създадени през 1962-а и 1968 година.
`Да

Автомобилът е оборудван с V-образен шестцилиндров елемент с размер 2 458 см3. Този мотор е заимстван от Aurelia, само че с помощта на “бащата ” на Flaminia, новият инженер на компанията по това време Антонио Фесия, моторът е доста усъвършенстван. Основната смяна е замяната на общоприетите два карбуратора Solex с три карбуратора Weber. Тяхното синхронизиране в началото основава много проблеми, само че за малко време нещата са изгладени. Така мощността на автомобила стига до 160 к.с. Сред характерните особености по моторизацията изключително интересено е решението за сливане на сцеплението в един блок, само че не с мотора, а със задния диференциал. Това е така наречен вид De Dion - скица, приложена за първи път от едноименната марка.
`Да

По този метод разпределението на тежестта е чудесно разпределено сред двата моста, и с помощта на ниския център на тежестта автомобилът е в положение да доближи скорост над 200 км/ч. Zagato Flaminia Sport също по този начин е оборудвана с предни и задни дискови спирачки и ляворазположен волан. Интересен е фактът, че преди появяването на този модел компанията създава коли с десен волан, тъй като се числи към европейските компании, които са уверени, че лидер на скоростен автомобил би трябвало да седи отдясно. Тази наклонност по това време е наложена от авторитетни компании като Hotchkiss и Talbot Lago S.A. С появяването на Flaminia италианската марка дефинитивно стартира да създава коли с ляв волан.
`Да

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР