Изказване на г-жа Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководещ управление

...
Изказване на г-жа Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководещ управление
Коментари Харесай

Важни задачи на БНБ за въвеждане на еврото

Изказване на госпожа Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, управляващ ръководство „ Банково “, при откриването на семинар SPOTLIGHT ON T2S, 20 януари 2023 година

В рамките на Националния проект за въвеждане на еврото в Република България са в развой на осъществяване голям брой ограничения и действия, свързани с промени в платежните и сетълмент системи. В региона на сетълмента на скъпи бумаги в България главната мярка, която се планува, е присъединението на Депозитаря на ДЦК в Българска народна банка (ДДЦК) и „ Централен депозитар “ АД (ЦД АД) към Платформата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities (T2S). TARGET2-Securities е една от главните общоевропейски пазарни инфраструктури, създадени и поддържани от Евросистемата. Тази платформа играе основна роля за реализацията на единния пазар на скъпи бумаги в Европа и като цяло за интеграцията на финансовите пазари в Европейския съюз.
-->
Към момента 19 депозитари от европейски страни употребяват T2S, като след присъединението на депозитарите у нас към платформата, българските скъпи бумаги ще имат една по-добра досегаемост за вложителите от Европейския съюз. Предимствата на платформата T2S са безспорни – тя предлага общоевропейски сетълмент – паричен и на скъпи бумаги, с пари в централна банка. TARGET2-Securities дава хармонизирани и стандартизирани услуги за сетълмент на правилото доставка против заплащане (DvP) на брутна база в действително време, като прехвърлянето на пари и скъпи бумаги става в границите на една модерна техническа платформа, работеща по най-новите стандарти. Платформата предлага редица преимущества и за емитентите и вложителите в скъпи бумаги като трансграничeн сетълмент, диверсифициран портфейл от вложения и по-разнообразна инвеститорска база.

TARGET2-Securities ще стане част от новата консолидирана платформа за TARGET услуги на Евросистемата, към която Българска народна банка, банките, платежните системи и системите за сетълмент на скъпи бумаги – участници в българския народен систематичен съставен елемент (TARGET2-BNB), следва да мигрират през март 2023 година, дружно с останалите централни банки и участници в платформата. Новата консолидирана платформа за TARGET услуги ще сплотява на техническо и функционално равнище платежната система TARGET2, в която Българска народна банка взе участие посредством опериране на народен систематичен съставен елемент от 2010 година насам, платформата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities, към която ДДЦК следва да се причисли дружно с ЦД АД, услугата за незабавни преводи в евро TIPS, към която също се възнамерява присъединение през 2023 година, както и единна система за ръководство на обезпеченията на Евросистемата (ECMS – Eurosystem Collateral Management System), която се планува да стартира да действа с присъединяване на централните банки от еврозоната от април 2024 година След посочената дата единствено скъпи бумаги в T2S ще могат да се употребяват като обезпечения по главните интервенции по рефинансиране на Евросистемата, в случай че дават отговор на съответните критерии. За задачата е планувана връзка сред Т2S и новата система за ръководство на обезпеченията на Евросистемата, като паричните средства по тези интервенции ще бъдат сетлирани по сметките в новата консолидирана платформа за TARGET услуги. Посочените функционалности ще способстват след присъединение към еврозоната Българска народна банка да извършва пълноценно функционалностите на централна банка от Евросистемата.

С оглед сложността и значимостта на идната работа по присъединение към T2S, подготовката на плановете за присъединение на ДДЦК и ЦД АД започнаха още през 2021 година, като двата депозитаря осъществиха за следващ път едно сполучливо съдействие. За задачата бяха образувани екипи от Българска народна банка и ЦД АД, които започнаха работа по подготовка и запознаване със съответната техническа документи, взаимно с специалисти от Европейската централна банка (ЕЦБ). В резултат на усилена и интензивна работа през 2022 година ДДЦК и ЦД АД изготвиха самооценки на своите системи и бизнес процеси, според условията на Евросистемата за присъединение към T2S. През четвъртото тримесечие на предходната година ЦД АД и ДДЦК поредно подписаха Рамкови съглашения с ЕЦБ за присъединяване в T2S.

През актуалната 2023 година планът навлиза в нова фаза, като следва осъществяване на проби и имплементиране, за което Българска народна банка интензивно спомага като централна банка, оперираща народен систематичен съставен елемент в TARGET2. В сходство с графика на Евросистемата, тестванията на българските депозитари за присъединение към платформата стартират още през първото тримесечие на 2023 година, а проби с участниците в депозитарите се плануват през второто тримесечие на тази година. Целта е присъединението към T2S на българските депозитари да се реализира в границите на тазгодишния миграционен прозорец, настоящо плануван за септември 2023 година, когато към системата се чака да се причислят още няколко депозитари от Европейски Съюз.

За сполучливата и навременна реализация на плана Българска народна банка организира регулярна връзка с ЦД АД и банките – участници в ДДЦК. През септември 2022 година беше извършен обяснителен семинар с банките – участници в ДДЦК, който беше от огромна изгода за информираността и координацията с пазарните участници. Сегашното събитие се явява естествено продължение на този развой. Добрата взаимна работа сред ЕЦБ, Българска народна банка и ЦД АД и координацията с пазарните участници са значими предпоставки за осъществяване на нужните промени в съответните инфраструктури и системи за сетълмент на скъпи бумаги в България. Предстоящите промени са нужна и вярна стъпка, която ще спомогне депозитарите на скъпи бумаги у нас да станат част от хармонизираната и интегрирана европейска финансово-пазарна и платежна инфраструктура.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР