Изхвърлете данните. Унищожете моделите. Започнете отново. За Матю Бътърик това

...
Изхвърлете данните. Унищожете моделите. Започнете отново. За Матю Бътърик това
Коментари Харесай

В битка с машините: Кои са адвокатите, водещи човешката съпротива срещу AI

„ Изхвърлете данните. Унищожете моделите. Започнете още веднъж. "

За Матю Бътърик това е един от мечтаните резултати от правосъдните каузи, които той и адвокатската адвокатска фирма Joseph Saveri водят против най-големите имена в областта на генеративния AI.

Бътърик и Савери са юристите, представляващи комика Сара Силвърман и други създатели в каузи против OpenAI и Meta, в които се твърди, че фирмите са обучавали моделите си върху текст, предпазен с авторски права, от пиратски източници. Те са завели сходни каузи против Stability AI, Midjourney и DeviantArt за генериране на изображения с изкуствен интелект и упрекват Github на Microsoft в нарушение на лицензионните условия за отворен код, написа Fast Company.

Мисията на юристите е да подсигуряват, че писателите, художниците и създателите ще запазят надзор върху потреблението на техните творби от генеративната технология.

С внезапното повишаване на известността на AI, се появяват и опасенията за нейното влияние върху креативните промишлености.

Холивудската Гилдия на американските писатели и Гилдията на актьорите започнаха едновременни стачки, като се застъпиха за регулации във връзка с потреблението на AI в техния поминък.

Критики към методите на образование на изкуствен интелект и икономическите последствия се появиха в разнообразни креативен браншове - от филми, подкасти и музика до превод, публицистика, графичен дизайн, копирайтинг и типография.

Гилдията на създателите събра над 15 000 създатели, с цел да изпратят петиция до фирмите, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект с искане за обезщетения и лицензионни съглашения за потреблението на данни за образование.

Пред Wired, Бътърик декларира: " Не желая да го назовавам акция против AI, желая да го нарека човешка опозиция ".

Макар че софтуерните компании печелят множеството правни борби, задачата на Бътърик може да окаже доста въздействие върху по-широкия дискурс.

Скорошни събития демонстрират, че позицията по отношение на справедливото потребление на технологията набира мощ.

Wired дава образец за върховен началник в Stability AI, който подаде оставка поради спор по отношение на това, че компанията употребява нелицензирани данни за образование, предпазени с авторски права.

В оставката си той акцентира, че музиката, генерирана от изкуствен интелект, е евентуален съперник на тази, основана от хора.

Попитан от Wired за вероятностите по отношение на бъдещето на изкуствения разсъдък, Бътърик дава отговор: " Вече сме разговаряли с юристи в Швеция, Дания, Германия и Австралия. Това се случва на всички места. ".

Към този миг Бътърик се приготвя за две нови правосъдни каузи против Github и OpenAI.

Със Савери споделят, че търсят вид, който да дава на артистите опция да вземат участие в образованието на AI и против отплата.

Fast Company твърди, че това ще изисква повече бистрота от фирмите за изкуствен интелект, които все по-често не дават данни за образованието на инструментите си.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР