Изграждането на газопровода Северен поток-2 приключи, въпреки политическата съпротива от

...
Изграждането на газопровода Северен поток-2 приключи, въпреки политическата съпротива от
Коментари Харесай

Готовият Северен поток 2: Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Изграждането на газопровода " Северен поток-2 " завърши, макар политическата опозиция от Съединени американски щати и редица европейски страни. Успешното довеждане докрай на противоречивия план разгласи персонално шефът на " Газпром " Алексей Милер.

През годините газопроводът беше обект на остри рецензии, цел на наказания от Съединени американски щати и редица пречки от страна на разнообразни регулатори. Изграждането му беше спряно краткотрайно, съществени вложители се отдръпнаха и най-после се наложи. Москва и Берлин обаче бяха непоклатими: " Северен поток 2 " е значим стопански план и би трябвало да бъде приключен.

Газопроводът с годишен потенциал 55 милиарда куб. метра газ свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море. " Северен поток 2 " се състои от два успоредни газпровода, всеки от които с дължина от 1230 км и се чака да доставя сила на почти 26 млн. семейства годишно. Проектът на стойност 9,5 милиарда евро се финансира на половина от " Газпром ", като останалата част са вложения от европейските сътрудници на съветския тръст – немските компании Uniper и Wintershall-Dea, британско-нидерландската Shell, австрийската OMV и френската Engie.
Геополитическа победа за Русия



Завършването на плана може да се преглежда като геополитическа победа за Русия. Това мнение показва пред ТАСС Дмитрий Маринченко, шеф на групата за естествени запаси и артикули на интернационалната рейтингова организация Fitch.

" Проектът беше приключен, макар отрицателното отношение към него от страна на Европейската комисия, редица европейски страни и Съединени американски щати. Последователната позиция на Германия оказа помощ – Берлин, сходно на Москва, постоянно наблягаше, че газопроводът е търговски, а не политически план ", споделя Маринченко.
" Непростима неточност с доста съществени последствия "

Не всички обаче споделят мнението, че планът е потребен за Германия и Европа. Бившият ръководител на Европейския съвет и някогашен министър председател на Полша Доналд Туск назова " Северен поток-2 " " непростима " неточност, направена от Германия ".

" Мисля, че това е. Грешка, произлизаща от егоистичната политика на немските ползи ", показва Туск пред полската TVN24. " Това опонира на ползите на Европейски Съюз като цяло, да не приказваме за Полша или Украйна ", прибавя политикът.

Според Туск, в диалозите му с немския канцлер Ангела Меркел, тя постоянно е споделяла, че знае, че " този газопровод е неприятен за Европейския съюз ".
Защо Германия не се отхвърли от " Северен поток 2 "?

Беше ясно, че Германия няма да спре " Северен поток 2 " най-малко по няколко разнообразни аргументи. Подобно решение щеше да разклати доверието на бизнеса в политиците – а и двете страни доста държат на това доверие. Освен това Берлин ще би трябвало да заплаща компенсации в размер на милиарди евро, просто тъй като планът е изцяло легален и има всички нужни документи в Германия, написа Deutsche Welle.

Но не става дума единствено за пари. Ако беше обърнала тил на " Северен поток 2 ", Германия щеше да зачеркне една към този момент 50-годишна традиция на връзките сред двете страни, в това число в енергийния бранш. Радикалните стъпки нормално не влизат в репертоара на немската дипломация. Особено пък към Русия, с която Германия има доста специфични връзки заради историческата си обремененост.

Ако беше дръпнала неочакваната спирачка, Ангела Меркел и сътрудниците ѝ социалдемократи в кабинета щяха понесат големи имиджови загуби. " Северен поток 2 " не бе подложен под подозрение нито откакто Русия анексира Крим, нито поради войната в Източна Украйна, нито пък след убийството на Борис Немцов, опитът за отравяне и последвалият арест на Алексей Навални или след съветската хакерска офанзива против немския Бундестаг.
Нужен ли е новият газопровод на Германия и Европа?

Новият газопровод уголемява потенциала: под Балтийско море от Русия към Германия към този момент могат да текат не 55, а 110 милиарда куб. метра газ. Той съкратява досегашното разстояние през Украйна с цели 1000 км и предлага по-модерна инфраструктура, настояват експертите от немската фондация " Наука и политика ", мозъчния концерн на държавното управление в Берлин. Но те признават и още нещо значимо: " За газоснабдяването на Германия и Западна Европа този газопровод не е неминуем. "

Клаудия Кемферт от Германския институт за стопански проучвания също счита, че стартирането на втора тръба под Балтийско море от стопанска позиция не е кой знае какъв брой належащо. Тя твърди, че потенциалите на към този момент наличните газопроводи са задоволителни, а към тях се прибавят терминалите за полутечен газ и другите способи за превозване на една суровина, която в бъдеще така или другояче последователно ще отива на назад във времето.

Факт е, че и Европейски Съюз, и останалата част от Европа плюс Турция могат без проблем да получават газ посредством към този момент наличната инфраструктура. Старото трасе през Украйна има потенциал 146 милиарда куб. метра газ годишно, само че в интервала 2017-2019 година по него протичаха под 90 милиарда кубика годишно, а сега едвам 40 милиарда кубика годишно.

Към това би трябвало да прибавим газопровода през Полша и Беларус с потенциал 33 милиарда куб. метра годишно, както и " Северен поток-1 ", първата тръба под Балтийско море, по която годишно могат да се доставят 55 милиарда кубика газ. Тъй че и без " Северен поток-2 " нямаше да възникне газов недостиг.

Някои специалисти считат, че сега Европа няма потребност от повече газови доставки – и че това е трайна наклонност. " Търсенето на газ в Европа към този момент от години е устойчиво и даже леко спада. Пандемията от ковид и повишението на зимните температури в следствие от смяната на климата усилват наклонността към все по-ниско ползване на газ ", настояват специалистите от Германския институт за стопански проучвания.

Но полупразните газохранилища в Европа демонстрират друго. В последните месеци търсенето на газ се усили, а. За това способства и намаляването на доставките от страна на " Газпром " с 1/5. В момента Европа получава през Украйна доста по-малко съветски газ, в сравнение с ѝ е нужен.

Според съветските медии Москва задържа своите доставки, само че не за да цялостни своя бюджет или бюджета на страната с пари. " Втората и не по-малко значима цел се състои в това нашите западни сътрудници да привикват с очевидния извод, че обезпечаването на тяхната енергийна сигурност е допустимо единствено в тясно партньорство с Русия ".
Нараства ли зависимостта от Русия?

Русия става за Германия все по-голям снабдител на газ: през 2020 година половината количество от това гориво, изразходвано в Германия, е било съветско произвеждане. Тоест, зависимостта на страната от съветския газ нараства, а може би ще продължи да нараства и отсега нататък, тъй като редица европейски страни свиват добива на личен газ. За Германия до момента изключително значими бяха доставките от Норвегия и Нидерландия.

Маринченко обаче не е склонен. Според него стартирането на плана ще понижи зависимостта на Русия и Европа от Украйна по въпроса за преноса на газ. В същото време самият пренос ще продължи да действа до известна степен, сигурен е той.

Мнозина виждат в понижените доставки средство за напън от страна на Москва, с цел да могат регулаторите по-бързо да одобрят " Северен поток-2 ". Още през есента, съветският държавен тръст може да сложи европейците пред избора: или незабавно давате позволение за употреба на " Северен поток 2 ", или ще имате големи проблеми със снабдяването с газ през зимата, тъй като хранилищата ви са празни, а не желаем да усилваме доставките през Украйна. " Газпром " заяви, че до края на тази година по " Северен поток 2 " могат да бъдат доставени 5,6 милиарда куб. метра газ.

Експертът Хайко Ломан не има вяра, че ще се стигне до сходен опит за изнудване, защото той ще се отрази опустошително на имиджа на " Газпром ". " Това би нажежило и без друго острите полемики в Европа по отношение на бъдещата роля на газовите доставки в подтекста на декарбонизирането на стопанските системи и ще укрепи позициите на тези, които упорстват за отвод от използването на газ ", споделя Ломан пред Deutsche Welle.

Както отбелязва Маринченко, " Северен поток-2 " може да стартира да работи с цялостен потенциал до края на тази година на фона на ниските равнища на претовареност в европейските газови складове. Той счита, че въпросът за узаконяването на тръбопровода евентуално може да бъде решен относително бързо. " Въпрос на седмици, а не на месеци ", предвижда той.

Експерти считат, че газопроводът под Балтийско море е най-много влиятелен мега-проект на Москва, което изяснява и решението на " Газпром " да понижи доставките през последните месеци. По този метод концернът се пробва да окаже напън върху Германия и Европейски Съюз, написа експертът Том Марзък-Мансър във Financial Times. Според него " Газпром " работи на правилото: " Дайте ни зелена светлина за " Северен поток-2 " и ние ще ви доставяме колкото си желаете газ! "
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР