Изготвена е Национална стратегия за адаптация към изменението на климата

...
Изготвена е Национална стратегия за адаптация към изменението на климата
Коментари Харесай

Две заплахи са надвиснали над България заради изменението на климата

Изготвена е Национална тактика за акомодация към изменението на климата и проект за деяние, като планът ще бъде импортиран в Министерски съвет за гласоподаване. Това съобщи Боряна Каменова по време на конференция в Министерство на околната среда и водите, съобщи кореспондент на Novini.bg.

По думите ѝ, направена е оценка на рисковете, свързани с изменението на климата в 9 стопански бранша – земеделие, биоразнообразие, екосистеми, енергетика, градска среда, туризъм и други.

Заплахите за България, свързани с изменението на климата са идни, с предстоящо приблизително покачване на температурите до 4 градуса до 2100 година. Моделите на преваляванията също ще се трансформират, осведоми тя. Двете съществени закани за България са от една страна засушаването, а въпреки това – неочаквани значителни превалявания, разясни Боряна Каменова.

Последиците от изменението на климата са доста – като понижаване на водните ресурси, разстройване в земеделското произвеждане, вреди по инфраструктурата.

Според макроикономически калкулации, в случай че не се подхващат дейности, изменението на климата ще окаже отрицателно въздействие на страната в парично отношение като е допустимо да ликвидира целия стопански напредък на страната до 2050 година.

Националната тактика и проектът за деяние обгръщат интервала от 2030 – 2050 година. Към тактиката има проект за деяние, който разказва какви дейности за акомодация да бъдат подхванати като се показват евентуалните последствия за бюджета и източници, плануванаъа дълготрайност и предстоящите резултати, индикаторите за осъществяване и виновните институции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР