Изглеждаха ми самотни, затова отидох при тях и им занесох

...
Изглеждаха ми самотни, затова отидох при тях и им занесох
Коментари Харесай

Швеция с уникален проект

" Изглеждаха ми самотни, по тази причина отидох при тях и им занесох цветя " - 74-годишната Кристин Оман се спомня деня, в който за първи път видяла новите си съседи. По думите ѝ, новодошлите – към 70 души – били срамежливи, само че доста позитивно настроени.

Проектът SällBo в шведския град Хелзингборг се бори против самотата измежду възрастните хора и в същото време цели да подкрепи интеграцията на децата-бежанци, предлагайки им заслон в една и съща постройка с локални хора. В нея 31 от жилищата се населяват от пенсионери, 20 са предопределени за бежанци на възраст от 18 до 25 години, а 10 от тях са непокътнати за деца без родственици.
Уникалният модел в Хелзингборг
Името на плана е композиция от шведските думи за компания („ sällskap " ) и пребивавам („ bo " ). Двете страни се задължават да прекарват минимум по два часа в седмицата дружно и по този начин да поддържат социализацията си. " Ние сме първият подобен план освен в Швеция – на никое място другаде в света няма да откриете такова общуване ", споделя Драгана Чурович, специалист по интеграцията в общинската компания за отдаване на жилища чартърен Хелзингборгхем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР