Издаваният от Комунистическата партия на Руската федерация вестник Правда“ публикува

...
Издаваният от Комунистическата партия на Руската федерация вестник Правда“ публикува
Коментари Харесай

Руско издание: САЩ ще разорят България, продавайки ѝ F-16

Издаваният от Комунистическата партия на Руската федерация вестник „ Правда “ разгласява публикация, в която подчертава на възраженията на българските политици против закупуването на американски изтребители F-16. Материалът е озаглавен „ Съединени американски щати ще разорят България, продавайки ѝ F-16 “, отбелязва организация " Фокус ".
„ Българските политици се обърнаха към Доналд Тръмп с искане за смяна на изискванията за закупуване на изтребители F-16. Те не схващат за какво тази договорка е била подписана при тези условия “, написа съветското издание.
Припомня се, че българският парламент утвърди контракт за закупуване на осем изтребителя на стойност 2,2 милиарда лв. по курс 1,75 лв. за един $. Средствата би трябвало да бъдат преведени преди 5 септември – освен това едновременно. Предполага се, че самолетите ще влязат в употреба от Военновъздушните сили на три партиди до първото тримесечие на 2024 година.
Наложи се депутатите да трансформират Закона за държавния бюджет, защото тези разноски не бяха планувани. Това е огромна тежест за финансите на страната, защото усилва недостига ѝ до 2,1% от Брутният вътрешен продукт, а заплащанията ще са от аварийния фонд. Особени разногласия в Народното събрание провокира метода на заплащане на самолетите - по едно и също време и изцяло. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че самият той упорства за това. Мнозина обаче имат друго пояснение от това на министър-председателят.
Според министъра на финансите Владислав Горанов, България няма " такава кредитна история ", че да се възползва от разсрочено заплащане. Тоест Съединени американски щати упорстват за този метод на заплащане, означават от редакцията несъгласията по въпроса за заплащането.
При разискването на договорката Българската социалистическа партия и партията „ Воля “ предложиха да се отсрочи гласуването за три или шест месеца, което в действителност значи преустановяване на процедурата за възлагане на публични поръчки, защото предлагането на Съединени американски щати за доставка на F-16 изтича на 5 септември.
Лидерът на „ Воля “ Веселин Марешки прочете отворено писмо до Доналд Тръмп. В него той моли президента на Съединени американски щати да спре „ тази хищническа договорка ", с цел да „ не тласне България към финансова пропаст и да не обрича на мизерия бедната европейска нация ".
„ Знаете ли, че най-богатата страна обрича най-бедната страна от Европейски Съюз на страдалчество? ", пита Марешки и предлага на Съединени американски щати „ да направи жест на благосклонност и да доставят на България самолетите гратис ". Позицията на социалистите е сходна: те имат вяра, че Съединени американски щати не заплащат на България за военната им база, по тази причина биха могли да ѝ „ дарят ” самолети, разяснява още вестник " Правда ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР