Изданията в Централна Европа коментират решението от вчера на Европейския

...
Изданията в Централна Европа коментират решението от вчера на Европейския
Коментари Харесай

Вижте коментарите на европейски медии за решението на ЕП за Унгария

Изданията в Централна Европа разясняват решението от през вчерашния ден на Европейския парламент за Унгария, съобщи Българска телеграфна агенция.

Унгария може да подаде тъжба в Европейския съд, само че няма да напусне Европейски Съюз, извежда в заглавие пражкият " Лидове вести " думи на маджарски специалист. Според Самуел Агощон Мраз, шеф на мозъчен концерн, непосредствен до партията " Фидес " на премиера Виктор Орбан, решението на Европейския парламент (ЕП) за започване на наказателна процедура против Будапеща е значително според от интерпретацията на резултата от гласуването. Правната работа на Екологичен потенциал е решила депутатите, които са се въздържали, да не бъдат броени като че ли не са били там. Ако не беше по този начин, изходът щеше да бъде напълно друг и окончателният резултат не бил над нужните две трети болшинство, споделя в изявление за вестника Мраз. Той счита, че точно по този метод са били събрани 69 на 100 от гласовете, т.е. над две трети, с цел да се одобри решение за започване на процедурата. Експертът не изключва унгарската страна да се обърне към висшата правосъдна инстанция на Европейски Съюз, с цел да се обясни дали е вярно резултатът от един избор да зависи от това по какъв начин са третирани няколко индивида - като отсъстващи или присъстващи.

Според унгареца втората последица от вчерашното решение на евродепутатите е това, че Унгария става основна тематика преди изборите за Екологичен потенциал следващата година, макар че статутът на Унгария в Европейския съюз остава неизменен. Единственият открит въпрос в този момент е дали партията " Фидес " ще бъде изключена от Европейската национална партия (ЕНП) преди или след изборите, споделя пред " Лидове вести " Мраз. Той отбелязва, че вчерашното решение на евродепутатите в действителност поставя начало на проекта на френския президент Еманюел Макрон, който желае да разцепи групата на ЕНП в европарламента и да сътвори нова група с болшинство в идващия състав на Народното събрание, която да прокарва политиката на Елисейския замък.

Унгария и партията " Фидес " на Виктор Орбан в никакъв случай не са били толкоз покрай наказване поради нарушение на разпоредбите на Европейския съюз, написа братиславският " Сме ". Вестникът цитира холандския евродепутат Юдит Сарджентини, която разказва Унгария като страна, в която медиите са завладени от олигарси, одобряват се противоречиви закони против неправителствените организация и съмнителни промени в съдопроизводството и обучение, като всичко това е " систематична опасност за демокрацията ".

" Сме " напомня, че в ЕНП членуват словашките партии Християндемократическо придвижване и " Мост-Хид ", чешките и немските християндемократи, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, както и министър председателят на Унгария Виктор Орбан. Силата на Орбан е в това, че благодарение на ЕНП може да легитимира на европейско равнище своята политическа система и защото унгарският министър председател желае да играе значима роля на интернационалната сцена, за задачата му е належащо да членува точно в най-влиятелната европейска партия, установи братиславскиото издание.

Полският " Газета правна " подчертава на челно място, че невижданото решение на евродепутатите за активиране на член 7 от Лисабонския контракт е взето с 448 гласа " за ", 197 " срещу " и 48 " въздържал се " в 750-местния Народното събрание. За да бъде призната резолюцията и предадена на Съвета на Европейски Съюз бе належащо безусловно болшинство, т.е. 376 гласа при взели участие в гласуването две трети от депутатите, написа изданието.

Варшавският " Жечпосполита " напомня, че до момента член 7 е бил задействан единствено един път - против Полша. Вестникът отбелязва, че в изказването си през вчерашния ден в Страсбург Орбан е възразявал против отчета за нарушаванията на Унгария и и посочвал десетки неточности на създателите му. Той е окачествил всичко това като възмездие поради позицията на неговата страна против мигрантите. " Съвсем изрично би трябвало да отхвърля този шантаж, че би трябвало да подкрепяме миграцията без значение от мнението на нашия народ ", сподели той и добави: " Ще браним границите си, с цел да стопираме незаконната миграция и да защищаваме своите права ", цитира " Жечпосполита " защитната защита на унгарския министър председател. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР