Изчислявайки разходите за транспорт и оценявайки ефективността на работата на

...
Изчислявайки разходите за транспорт и оценявайки ефективността на работата на
Коментари Харесай

Посочиха оптималния източник на енергия за бази на Марс

Изчислявайки разноските за превоз и оценявайки успеваемостта на работата на Марс на слънчевите панели и нуклеарните реактори, инженери от Калифорнийския университет - Бъркли са стигнали до заключението, че първите биха били доста по-изгодни, в случай че бъдат конфигурирани в бази наоколо до екватора на Червената планета, заяви пресслужбата на образователното заведение.

" Установихме, че новите типове слънчеви акумулатори, комбинирани с водородни системи за предпазване на сила, ще бъдат по-ефективни, в случай че бъдат конфигурирани на екватора на Марс, в сравнение с нуклеарните силови установки. Тези открития опонират на одобрените хрумвания за нуждата от изпращане на нуклеарни реактори на Марс ", споделя Арън Бърлинър от изследователския екип.

Един от главните проблеми за проучването на Марс ще бъде основаването на постоянни енергийни източници, нужни за производството на О2, вода и храна. Специалистите от НАСА възнамеряват да се оправят с тези провокации благодарение на компактни нуклеарни реактори с размерите на огромен куфар. Първите прототипи на сходни генератори, способни да създават към 40 киловата сила, ще бъдат издигнати през идващите години.

Бърлинър и сътрудниците му се поинтересували до каква степен сходни установки могат да се конкурират с новите типове слънчеви акумулатори въз основата на перовскити и други обещаващи материали, които могат да всмукват слънчевата сила доста по-ефективно от силиция и други типичен полупроводници.

Предвид тези съображения инженерите са пресметнали в детайли мощността и успеваемостта на сходни енергийни източници в разнообразни райони на Марс, както и разноските за доставката им на Червената планета.
Изследователите са сравнили данните с сходни стойности за прототипите на нуклеарните реактори " Килопауър ", разработвани от НАСА.

Инженерите означават, че в изчисленията си са взели поради обстоятелството, че слънчевата и нуклеарната сила на Марс може да се употребява за произвеждане на водород, торове и други субстанции, които са от решаващо значение за оцеляването на заселниците. Освен това те са взели поради вероятните съмнения в потреблението и въздействието на сезонните и дневните цикли върху работата на фотоволтаичните панели.

Изчисленията ненадейно са посочили, че примерно на 50 % от площта на Марс слънчевите панели, комбинирани със системи за произвеждане на водород, биха били по-ефективни, като се имат поради разноските за доставката им, в сравнение с дребните нуклеарни реактори. Това важи с особена мощ за екваториалните и тропическите ширини на планетата, които получават оптимално количество светлина и топлота.

Същевременно Бърлинър и сътрудниците му означават, че същите тези райони на Марс са доста по-лесни и комфортни за колонизиране, в това число заради по-благоприятните климатични условия и лесното политане и кацане на ракети и совалки в екваториалните региони на Червената планета. Поради тази причина инженерите считат, че е по-целесъобразно да се изпратят слънчеви панели на Марс, а не компактни нуклеарни мотори, с цел да доставят сила и топлота на първите селища на повърхността на Червената планета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР