Изборите за Европейски парламент не са само борба на кандидати

...
Изборите за Европейски парламент не са само борба на кандидати
Коментари Харесай

Евроизборите: има ли лекарство срещу троловете?

Изборите за Европейски парламент не са единствено битка на претенденти и партии, само че и на обстоятелства, които би трябвало да се опълчват на дезинформацията и подправените вести. Какво може да направи Европейският съюз за тази цел?
Европейски Съюз прекомерно късно осъзна, че Москва може да се опита да повлияе върху изборните резултати и да извърши операции по време на идните избори за Европейски парламент, които ще се проведат от 23 до 26 май. Преди година ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че процесът на гласоподаване би трябвало да дава отговор на актуалната ера на цифровизация, с цел да се отбрани европейската народна власт. Два месеца по-късно Съветът на Европейски Съюз утвърди проект, който ще оказва помощ за опълчването на дезинформация посредством мониторинг, връзки и система за предизвестие, настояща отвън границите на Европейски Съюз. Според него, Фейсбук, Гугъл и Twitter ще вземат участие в реализирането на това начинание. Те към този момент се съгласиха да заличават подправените потребителски сметки и да ревизират постовете за лъжлива информация. Ако интернет концерните не се бяха съгласили да вършат това непринудено, Европейски Съюз може да ги задължи да подхващат тези стъпки.
Осъществим ли е проектът на Европейски Съюз?
Лутц Гюлнер, началник на стратегическите връзки в Европейската външнополитическа работа, акцентира, че проектът на Европейски Съюз е взаимно решение на всички страни-членки на Съюза какви ограничения да се вземат, с цел да не се позволен операции и какъв брой би трябвало да се влага за тази цел. " Ние би трябвало взаимно да проведем разнообразни мероприятия. Това е единственият метод да вървим напред ”, означи Гюлнер.
Мнозина се съмняват, че проектът на Европейски Съюз за битка с дезинформацията ще бъде осъществен в къси периоди. Якуб Каленски, помощник в американския изчерпателен център Атлантически съвет, три години е влизал в работната група East StratCom. В Европейски Съюз тя е считана за значимо звено за попречване на вероятните операции от съветска страна. " Изключително наивно е да се счита, че казусът ще бъде решен за последните два месеца тъкмо преди изборите, до момента в който руснаците са работили по въпроса в течение на пет години ", уточни Каленски.
Въпроси слага освен проектът, само че и неговото финансиране. Според оценките на Съвета на Европейски Съюз, единствено една от акциите за дезинформация на фабриката за тролове в Санкт Петербург коства над 1 милион $. В европейската East StratCom сега работят 16 чиновници с годишен бюджет от 5 милиона евро.
Да се борим с троловете от у дома
За битка с троловете и подправените вести има освен държавни начинания. Маартен Шенк, гражданин на белгийска Фландрия, се бори с троловете от … мазето на своята къща. Всяка заран той прави мониторинг на интернет, намирайки публикации и постове благодарение на създадената от самия него стратегия Trendolizer, които са провокирали максимален отзив и са споделяни най-често.
" Ако нещо ми се стори необичайно, до момента в който проверявам един или различен пост, аз се връщам на него наново ", споделя Маартен. Вниманието му притеглят истории, които провокират яд и отвращение измежду потребителите. Или постове, които съдържат офанзиви против групи или обособени хора.
Шенк работи в екип със собствен сътрудник от Съединени американски щати. Заедно те качват цялата открита подправена информация на своята страница LeadStories.com. Те я маркират в алено, с цел да може всеки четец да разбере, че тя е подправена. Но работата на Шенк не завършва с това. Той написа отчет за всяка подправена вест, която е съумял да разкрие и го разгласява във Facebook. След това откритият от него пост не се демонстрира постоянно в тази обществена мрежа. Шенк се концентрира върху това да намира подправени вести, които засягат американската аудитория.
Освен това той работи дружно с EUFactCheck – 20 новинарски портала, които в навечерието на изборите в Екологичен потенциал също се пробват да се опълчват на подправените вести. " Ние в никакъв случай няма да можем да разобличим всички имитации, само че това не е опрощение. Поне можем да се опитаме ”, прецизира Шенк. И това е изключително значимо преди изборите. В някои случаи няколкостотин гласа в избран окръг могат да повлияят на това какви политически обединения ще бъдат основани в последна сметка.
Политическа реклама в обществените мрежи
Фейсбук е подхванала и други ограничения, с цел да не допусне разпространяването на лъжлива информация. Цялата политическа реклама би трябвало да премине през специфична процедура за утвърждение. При това би трябвало да бъде изцяло ясно кой е платил за тази реклама.
Докато обособени подправени сметки имат милиони почитатели, някои претенденти за евродепутати едвам могат да разпространят своята пропаганда. Финландката Аура Сала, някогашен съветник в Европейска комисия, се нервира точно от това в актуалната предизборна акция. " Невъзможно е да се употребява функционалността " политическа реклама ", в случай че във вашия профил е посочена друга страна. В моя случай това е Белгия. По тази причина не мога да направя нищо във Финландия ", оплаква се Сала. Тя се оплаква и от това, че като цяло политическата реклама е нежелателна в обществените мрежи.
Юлияне декор Руперт-Бисмарк се безпокои от разпространението на подправени вести и отсъствието в обществените мрежи на сериозна полемика измежду младите консуматори. По тази причина тя е прекратила журналистическата си кариера и е основала портала Lie Detectors. Освен това, със своите сътрудници тя посещава учебни заведения, където образова младежите – бъдещите гласоподаватели – по какъв начин да не стават жертви на операциите. Главният съвет, който Руперт-Бисмарк дава на своите възпитаници: не вярвайте на туитовете на непознати хора.
Автор: Тери Шулц, Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР