Избори 2021: Битката е кой ще разпределя 29 млрд. евро

...
Избори 2021: Битката е кой ще разпределя 29 млрд. евро
Коментари Харесай

Пътят на Плана за възстановяване - от Банкя до Брюксел

" Избори 2021: Битката е кой ще разпределя 29 милиарда евро от Европейски Съюз " през идващия програмен интервал. Към днешна дата оповестената на 8 януари под това заглавие публикация в  става все по-актуална. Близо месец след изборите се видя, че националния проект за възобновяване на страната не е ориентиран към бизнеса, който основава Брутният вътрешен продукт, само че към браншове, в които отиващото си държавно управление е пробило дупки като пробойни и с цел да бъдат запушени ще се употребяват европейските пари.

 

Изненадващото е, че съвсем една трета от 12.5 милиарда, предопределени за възобновяване са ориентирани към държавни структури и планове, а за останалите борбата ще бъде всекидневна и ще се предава от едно държавно управление към друго, без да е ясно чии ползи ще надделеят. Ако подобен проект попадне за оценка в учебно заведение няма да получи повече от четворка и то поради мащабността на съпътстващия материал. 

Свръх изненадващото в тази ситуация е, че партиите от АнтиГЕРБ в новия парламент неизвестно по какъв начин и за какво стигнаха до извода, че е добре той въпреки всичко да бъде изпратен в Брюксел до 30 април.

Все отново в последните няколко дни, след значително препирни, Възстановителният проект извървя пътя от точка А до точка Б по един прекомерно абсурден метод - със възбрана от Борисов той да бъде показан в Народното събрание, с следващо негово решение вицепремиерът Дончев да го показа в Народното събрание, със заканите проектът да бъде отдръпнат и с впечатляващия поврат от 28 април той да бъде пренасочен към Брюксел от настоящето държавно управление в оставка. Това е сбитият преразказ на търгашеските схеми довели до крайното решение.

Някак алегорично точка А в пътя на проекта се оказа Банкя, а точка Б - Брюксел. И типично български - пътят е посипан с дупки, от които може да ти паднат пломбите. И отново типично по нашенски, още преди да сме изпратили въпросния план се заприказва за неговия ремонт, само че на този стадий най-важното за всички партии се оказва " да се вземат едни пари допустимо най-бързо ".

На постоянното съвещание на Министерския съвет на 28 април, което забележете, се организира в дома на Бойко Борисов, бе взето решение Планът за възобновяване да бъде изпратен на Европейската комисия с една измама - за процедура по предварителна инспекция от страна на ЕK. Тази опция бе обрисувана ден по-рано (на 27 април), когато вицепремиерът Томислав Дончев бе изслушан от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Пред нея Дончев обясни в детайли 

за каква процедура става въпрос  

- тя не е обвързваща и може да продължи към 2-3 седмици. Ако всичко мине безпрепятствено и Европейска комисия не изиска редакции, по-късно Планът за възобновяване може да бъде импортиран публично в Европейската комисия и да стартира същинската му оценка. Някои депутати обаче заподозряха, че това единствено ще забави процеса по предаването на проекта в Европейска комисия. 

Иначе дебатът по възстановителния проект мина на много професионално равнище в Бюджетната комисия и без ненужно политиканстване, което бе приятна изненада на фона на цирка, разиграван обичайно пред медийните обективи. 

Изложението на вицепремиера в оставка стартира с съответни цифри.

България получава достъп до 50 милиарда лв.  

от Европейския съюз до 2030 година, а Планът за възобновяване и резистентност е единствено една четвърт от този наличен запас. В отговор на множеството рецензии към обособените планове в проекта, да вземем за пример колосалните средства, които се възнамерява да бъдат изсипани в държавни компании и въглищни централи, Дончев уточни, че не може Планът за възобновяване да се гледа независимо. Той е квалифициран по този начин, че да се комбинира със средствата от фондовете - Фонда за обективен преход и останалите принадлежности. 

Недоумение провокира фактът, че засега 

България не възнамерява да се възползва от нисколихвените заеми ,

до които получава достъп. Въпреки че в случай че сте слушали безкрайните хвалби на премиера в оставка Борисов, сме първенци в Европейски Съюз по най-нисък дълг и недостиг.

" Голямата драма " бе към това дали Планът да бъде изпратен е Европейска комисия от настоящето държавно управление в оставка до 30 април, което се оказа " инструктивна дата " или на по-късен стадий. Опонентите на ГЕРБ - " ИТН ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Изправи се, мутри вън " обаче настояха всичко да се случи допустимо най-бързо.

Играта на котка и мишка продължи по тематиката дали Народното събрание да излезе с решение, което да задължи държавното управление да внесе своя проект в точния момент, само че в последна сметка Томислав Дончев сподели, че е видял задоволително " поддръжка " измежду останалите партии и към този момент е подготвен да предприеме тази стъпка. Странното е, че този на процедура ялов спор се организира, откакто в типичния стил премиерът в оставка Борисов афишира в задатък желанието си да изпрати Плана за възобновяване в Европейска комисия (рязко променяйки позицията си по темата) на който декор дебатиращите в Народното събрание наподобяват безусловно ненужни. 

От своя страна 

бизнесът непосредствено сложи настояването си

да получи повече средства по Плана за възобновяване. За представителите на работодателските организации бе пояснено, че за нововъведения в предприятията са планувани 900 млн.лева. И всеки един отрасъл може да кандидатства за тях, макар че не е назван съответно в документа. 

Категорично бе настояването на синдикатите и бизнеса да няма ненужно размотаване и политиканстване по тематиката и да се направи по този начин, че първите заплащания да потекат към страната ни допустимо най-скоро.

" Не е все едно кога дървото ще стартира да дава плод. Още на 11 март президентът Байдън подписа проекта за възобновяване на Съединени американски щати на стойност 1.9 трилиона $, т.е. там към този момент втори месец този проект се извършва. Очаква се 6% растеж на Брутният вътрешен продукт. Китай към този момент означи 18% растеж на Брутният вътрешен продукт, а в Европа към момента обсъждаме проекта. ", подчертава ръководителят на АИКБ Васил Велев.  Именно той подсети настояването на бизнеса 

предвидените 900 млн. лева да бъдат удвоени,

само че и да бъдат ориентирани към реалния бранш, към съществуващите компании, тези които заплащат налози, пълнят хазната, заплащат заплати.

Като допълнение Красимир Дачев от БТПП изцяло резонно подсети на политиците, че " те идват и си отиват, само че най-после бизнесът заплаща сметката ", тъй че Планът за възобновяване не трябва да се свързва с никаква " политическа отговорност ".

Както стана дума, за редакция на проекта се приказва още отсега - преди Европейска комисия да се произнесла по него. Затова е съвсем несъмнено, че драмата не е изчерпана. И някак няма по какъв начин да не повторим, че залогът и на задаващите се предварителни парламентарни избори още веднъж ще е: кой да разпределя 29 милиарда евро от Европейски Съюз и чии обръчи от компании ще са най-облагодетелствани от щедростта на новата власт. 

 

Още по тематиката - на стр. 11
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР