Изборът на банка доста прилича на избора на партньор -

...
Изборът на банка доста прилича на избора на партньор -
Коментари Харесай

К10 Банкова класация по устойчивост и динамика: Дългосрочните ползи от предвидимостта

Изборът на банка много наподобява на избора на сътрудник - нормално задачата са дълготрайни връзки и е значимо да си имате доверие. Ето за какво представянето на дадена финансова институция единствено в една година не дава безусловно ясна визия за действителното й положение и това какво може да очаквате от нея в бъдеще. Така да вземем за пример еднократната облага (или загуба) може да се дължи на изключителни условия, а агресивното завладяване на пазарен дял да вземем за пример постоянно носи и бъдещи опасности от необслужвани заеми.Това е и повода в К10 да наблюдаваме представянето на банките освен през миналата (в случая 2022) година, а и в най-малко една от категориите да поглеждаме обратно и да проучваме държанието им в малко по-дълъг небосвод от три години. Така можем да забележим до каква степен резултатите им са устойчиви или са плод на еднократни събития. Идеята е, че неналичието на внезапни съмнения в индикаторите на дадена институция като цяло е удостоверение за непоклатимост. И назад - в случай че в обособени години подхваща да вземем за пример ударни отписвания на неприятни заеми, това може да е знак, че в салдото й има подценени опасности и той не отразява правилно действителното й положение. Показателите за резистентност и динамичност също така са в някаква степен и ориентир за бъдещото развиване на банките - дали бизнес моделите им водят до реализиране на поставените цели. Разбира се, с ангажимента, че серията непредвидени шокове от последните години разумно преначертаха проекти и тактики.

Изборът на банка много наподобява на избора на сътрудник - нормално задачата са дълготрайни връзки и е значимо да си имате доверие. Ето за какво представянето на дадена финансова институция единствено в една година не дава безусловно ясна визия за действителното й положение и това какво може да очаквате от нея в бъдеще. Така да вземем за пример еднократната облага (или загуба) може да се дължи на изключителни условия, а агресивното завладяване на пазарен дял да вземем за пример постоянно носи и бъдещи опасности от необслужвани заеми.

Това е и повода в К10 да наблюдаваме представянето на банките освен през миналата (в случая 2022) година, а и в най-малко една от категориите да поглеждаме обратно и да проучваме държанието им в малко по-дълъг небосвод от три години. Така можем да забележим до каква степен резултатите им са устойчиви или са плод на еднократни събития. Идеята е, че неналичието на внезапни съмнения в индикаторите на дадена институция като цяло е удостоверение за непоклатимост. И назад - в случай че в обособени години подхваща да вземем за пример ударни отписвания на неприятни заеми, това може да е знак, че в салдото й има подценени опасности и той не отразява правилно действителното й положение. Показателите за резистентност и динамичност също така са в някаква степен и ориентир за бъдещото развиване на банките - дали бизнес моделите им водят до реализиране на поставените цели. Разбира се, с ангажимента, че серията непредвидени шокове от последните години разумно преначертаха проекти и тактики.

Показателите в категорията са разнородни - множеството от тях са основани на тези за непоклатимост или за успеваемост, само че са взети в динамичност. Някои регистрират изменението за интервала, което демонстрира до каква степен банката пораства, само че и до каква степен представянето й по някои параграфи се усъвършенства или утежнява. При друга група измерители пък се взема под внимание междинната стойност за последните три години. А трети са фокусирани върху общоприетото отклоняване, т.е. до каква степен индикаторът прави внезапни и непредсказуеми придвижвания. Така подреждането по резистентност и динамичност, от една страна, насърчава растящите банки, а от друга, дава бонус на институциите, които демонстрират най-трайни и устойчиви резултати, т.е. такива, при които не се виждат изненадващи скокове или спадове, което би могло да е сигнал за еднократно замаскиране на проблеми.

С високо тегло в категорията е чистият лихвен приход, който тук се преглежда като междинна стойност за три години. Това разрешава да се изгладят съмненията както от съответни кампанийни или маркетингови лихвени промени, по този начин и от последните по-резки промени към покачването на индикатора през последното тримесечие на годината вследствие на по-активно затягащата се парична политика на ЕЦБ и растящия Euribor, с чиято стойност е обвързаната цената на огромна част от фирмените заеми.
Реклама
Стандартното отклоняване на разноските за обезценки също обичайно получава относително високо тегло, защото го считаме за добър измерител за поредна политика. Идеята е, че нерядко някоя банка подхваща стремително почистване на салдото си, което може да е било отлагано с години - а това затруднява оценката до каква степен по-консервативната политика в тази посока в дадена година дава добър или неприятен сигнал за здравето на институцията. Така следенето на индикатора в динамичност ни дава малко по-ясна картина за цялостния метод - и опция да възнаградим предвидимата политика на банките, които регулярно и методично провизират и прочистват балансите си и по този начин обезпечават по-малка заплаха в някой миг при инспекция да изскочат скелети от дрешника. Тук остава в действие ангажимента, че и в тазгодишното издание на класацията регистрираните стойности са малко по-високи спрямо нормалното за предишни години вследствие на всеобщото по-сериозно провизиране през 2020 година поради пандемията. Което пък ненапълно опонира на концепцията на индикатора, защото по този метод банки с по-консервативен метод могат да отчетат по-голямо приблизително отклоняване за последните три години и надлежно да получат по-малко точки.

Обичайно при правенето на класацията К10 даваме малко по-ниско тегло на растежа на активите, доколкото мощното им повишаване не е безусловно добра вест - зад бързата агресия постоянно могат да стоят опасности. Така да вземем за пример нарастването на кредитния портфейл може да се реализира с цената на занижени стандарти за разпределяне на заемите, а това може да донесе бъдещи проблеми - при утежняване на икономическата конюнктура финансираните по-рискови клиенти е евентуално и в по-голяма степен да се окажат в неспособност да обслужват отговорностите си. Освен това зад смяната в цената на индикатора може да стоят и недоходоносни активи или пък преоценки. За всяка банка това може да се види при спомагателни разбивки и включване на още цяла поредност спомагателни индикатори, което обаче би усложнило прекомерно методологията.

С доза внимание следва да се преглежда и смяната на съотношението капитал към активи. От една страна, това не е точният и регулаторно наблюдаван индикатор за финансова адекватност (към датата на правене на класацията тези данни към момента не са налични за множеството банки), а единствено негово приближение. От друга, и по-важна - самото изменение може да е двузначно. В общия случай покачването на капитала по отношение на активите значи повече непоклатимост, само че над избрани равнища към този момент приказва по-скоро за неефективност и неспособност наличният запас да се ръководи добре.

За трета поредна година в методологията на категорията " Устойчивост и динамичност " сме присъединили и индикатор за ликвидност. Изчисляваме го като сумата на кеша на всяка институция (касовите наличия плюс вложенията в централни банки) и вложенията й в ДЦК (които елементарно могат да се трансфорат в кеш), съпоставена с активите. Стойността е взета като междинна за последните три години с концепцията да се покаже кои банки редовно поддържат повече ликвидност. Уговорката в тази ситуация е, че високите равнища на ликвидност може да са сигнал и за неефективност и неспособност да се пласира набраният запас.
Реклама
Рентабилността, измерена посредством възвращаемостта на капитала, е прегледана през две разнообразни призми - един път като междинна геометрична и един път като общоприетоо отклоняване. Или методологията дава точки по едната линия на банките, които в последните години са отчитали огромни облаги, а по другата на тези, при които нямат големи скокове и сривове в резултатите. Тежестта, която сме им дали тази година в категорията, е по-малка поради забележителните съмнения в облагите на бранша през последните години - спешното им преполовяване в белязаната от ковид 2020 година, внезапното им възобновяване съвсем до предпандемичните равнища през 2021 година и рекордно високият им размер през 2022 година

С по-ниско тегло е и маржът на чистия приход от такси и комисиони, защото и смисъла му е по-малко спрямо това на лихвения приход. На фона на свитите лихвени маржове през последните години обаче той от дълго време не е пренебрежим (общият му размер за банковата система през 2022 година е 1.43 милиарда лева.), като при някои банки е и основен приходоизточник. Сигналите от последните месеци обаче са за известно изстудяване и даже стесняване в приходите по това перо в системата, а подхванатите от някои от огромните банки стъпки в посоката понижаване на такси вещаят и последователно изпиляване на облагите по тази линия вследствие на конкурентния напън.

При този микс от индикатори подреждането по " Устойчивост и динамичност " постоянно е белязано от огромни разбърквания за разлика от останалите сечения в К10. Същевременно в тази категория измежду водачите попадат и много по-малки и бутикови институции. Това е обяснимо, тъй като по-малкият размер постоянно дава благоприятни условия за по-бързо маневриране, само че и демонстрира, че ясна и фокусирана тактика може да носи резултати даже и без мащаб. Тази година Прокредитбанк резервира челната си позиция, на която се завърна в миналогодишното издание на К10 след четиригодишна пауза. Както в и предходни издания на класацията, в които е заставала на върха, фокусираната върху обслужването на дребни и междинни предприятия институция печели с добър повсеместен баланс сред обособените индикатори, като заема първото място във връзка с смяната на съотношението капитал към активи. При множеството огромни банки то се свива поради комбинацията от кредитен взрив и разпределение на дивиденти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР