Избирането на име на детето е съдбовен за него акт,

...
Избирането на име на детето е съдбовен за него акт,
Коментари Харесай

Как да изберем име на детето

Избирането на име на детето е съдбоносен за него акт, защото то би трябвало да подхожда на неговата психика. В противоположен случай се нарушава хармонията, което пък води до несполуки в живота.

Старата българска традиция повелява децата да бъдат кръщавани на своите дядовци и баби, на светии от църковния календар или на кръстника си. “Подновяването ” на името се смята като продължение на рода през времето.

Смята се, че е редно най - напред да се възобновят имената на родителите на мъжа, а по-късно на дамата. Въпреки, че някои учени споделят, че има психоенергийно намаляване сред двама с идентични имена. Заедно с името се предава характера и кармата на предходния притежател на това име.

Ако две деца се кръщават на един дядо да вземем за пример, би трябвало имената им да стартират с разнообразни букви – като Димитър и Митко. Ако детето се кръщава на умрял роднина, то би трябвало да е предходна една година от гибелта му.

Според традицията не е добре да се възобновяват имената на родителите, макар че в последно време това е доста съвременна наклонност.

Кръщаването на детето с име на светец е израз на респект към неговата святост. Този светец може да бъде модел на подражателство, само че в множеството случай се разчита на неговата чудодейна мощ и помощ. Ето за какво най - желани са светците чудотворци - Георги, Димитър, Иван, Михаил.

По - рядко се кръщава с имена като Исус, защото това име се счита за свещено и недостъпно. В съвремието на светец се кръщава дете, когато име боязън за живота му, или да го предпазят от болест.

Ако детето се роди на някой огромен празник, то нормално се кръщава на този светия, тъй като се смята, че то е пристигнало на този свят с името си. Не кръщаването на този светия се приема като разминаване сред заложената същина и развиването му.

Детето може доста да страда, да боледува. Несъобразяването с това може да докара до заплаха за майката. Ако доста се постанова да бъде почетен някой роднина, то светията би трябвало да бъде умилостивен, като всяка година му се прави курбан или му се пали свещ.

Българинът счита, че името дефинира освен психическите качества на детето, само че и неговите физически качества. Ето за какво от време на време избира име на известни красиви хора, като желанието му е да ”прероди ” този обичан човек и името му дава една вълшебна опция за това.

Изборът на уместно име за новороденото му разрешава да бъде в естетика със себе си и да откри своя верен път в живота.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР