Иво Табаков - бизнесмен от Велико Търново, си купи... бомбардировач,

...
Иво Табаков - бизнесмен от Велико Търново, си купи... бомбардировач,
Коментари Харесай

Роден бизнесмен си купи съветски бомбардировач

Иво Табаков - предприемач от Велико Търново, си купи... бомбардировач, написа "Труд ".
"Да, правилно е. Открих го в насипно положение и започнах да го възвръщам. Успях да намеря, въпреки и мъчно, аварийни елементи и сглобихме самолета. Липсваха и доста детайли от структурата, само че намерихме и тях и той към този момент е в достоверния си тип ", описа Табаков.
Съветският бомбардировач, който купил предприемачът, е регистриран във въздухоплавателната администрация на България под борден борден №410. Машината се е намирала в базата на Военновъздушни сили в Балчик. Била е разглобена и превозена на части в Граф Игнатиево. После е продадена на търг и Табаков съумял да я купи от последния й притежател.
Близо половин година е сглобявал самолета до достоверния му тип, като е употребил препоръките на военни специалисти. Купил го е в насипно положение за 50 000 лева, като спуснали самолета с кран в комплекса му.
СУ-22М4 е изтребител-бомбардировач за далечно деяние и служи за нанасяне на удари от въздуха в тила на съперника. Може да извършва и разследващи задания.
До 10 ноември 1989 година армията ни имаше 19 такива изтребителя. Те бяха основани в авиобазата ни Военновъздушни сили в Добрич. По-късно, в годините на прехода, СУ-22М4 бяха снети от въоръжение. Част от самолетите бяха продадени зад граница, а другите- за скраб. Летището в Добрич също бе закрито.
В тези години оставиха у нас на въоръжение единствено СУ-25 за непосредствена поддръжка на пехотата, от които имаме 14 броя. Парадоксът е, че Полша, член на НАТО, която в този момент е един от най-големите врагове на Русия, има на въоръжение цяла дивизия от близо 80 броя СУ-22. Има ги и в съветската войска.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР