Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната ни, като на

...
Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната ни, като на
Коментари Харесай

Ивановците трябва да приготвят свинско за празника

Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната ни, като на 7 януари към 300 000 българи ще подредят софра за гостите си, на която наложително би трябвало да участват няколко ястия.

По традиция на Ивановден би трябвало да се подготвят свински ребърца с кисело зеле, варено жито, ошав от сушени плодове, баница със сирене, луканка и кървавица.

Ивановден се чества също като ден на кумството, поради което хората, които са сключили брак през последната година, би трябвало да посетят своите кумове. Кумовете ще ги напръскат с вода за здраве, а младото семейство би трябвало да подари кумовете си с вино, кравай и свинско месо.

Именици на 7 януари са всички, които носят имената Иван, Иванка, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоана, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жана, Яна, Янко и техни производни.

Според църковния календар денят е уважаван в чест на Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. Според старите традиции дамите би трябвало да донесат рано сутринта вода в дома си, с която да измият децата си.

 Трапеза за Ивановден

Свинското месо участва на трапезата за Ивановден, защото в предишното той е бил един от главните зимни артикули и доста постоянно се е консумирал до Великденския пост.

За приготвянето на свинските ребърца ще за ви нужни 1 кг свински ребра, 500 мл прясно мляко, 50 мл водка, 1 чаена лъжица сол, 3 щипки черен пипер, 2 супени лъжици горчица и 200 мл бяло вино.

Ребрата се мариноват във водката, горчицата и прясното мляко, след което се измиват и поръсват със солта и черния пипер. Накрая се поливат със виното и се пекат за към 90 минути при 180 градуса.

 Какво да приготвим за Ивановден

В зимния месец може да приготвите и празничен ошав, към който да се прибавят подправки като канела и карамфил.

Основните артикули, които ще са ви нужни за ошава, са 40 мл лимонен сок, 250 г сушени плодове, 2 л вода, 200 мл алено вино, 300 г захар и кората от половин лимон.

Сушените плодове се заливат с водата и се варят до тяхното омекване, след което се прибавят останалите артикули и се отдръпва от котлона след 3-4 минути варене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР