Иван Портних - кмет за 1 милиардИзборът на Борисов да

...
Иван Портних - кмет за 1 милиардИзборът на Борисов да
Коментари Харесай

Иван Портних - кмет за един милиард

Иван Портних - кмет за 1 милиард
Изборът на Борисов да номинира настоящия кмет на Варна за четвърти мандат евентуално значи, че " аварийна пейка " на ГЕРБ в града е празна
Визитка:
Иван Портних е роден на 18 ноември 1976 година Завършил е " Международни стопански връзки " в Университета за национално и международно стопанство, има магистърска степен по бизнес администрация от Франкофонския институт за администрация и ръководство в София и от Университета в Нант, Франция. Специализирал е хотелски мениджмънт в университета " Корнел " в Съединени американски щати. До 2011 година Портних е бил жител на Руската федерация.

Номинацията на настоящия варненски кмет Иван Портних за четвърти мандат като претендент на ГЕРБ оставя чувството за изтощение и дежа вю. През 2011 година поради липса на опция водачът на партията Бойко Борисов номинира " от немай къде " (пак за четвърти мандат) безпартийния Кирил Йорданов. Но го в профил единствено година по-късно, употребявайки така наречен февруарски митинги през 2013 година, с цел да го замести не с различен, а точно с Иван Портних. Този избор на Борисов евентуално значи, че " аварийна пейка " на ГЕРБ във Варна е празна.

Портних пое към кметската си случка във Варна на 3 март 2013 година след траялите близо месец най-масови митинги в града, почнали с яд поради високите сметки за ток. За митингите и до през днешния ден витае съмнението, че са били употребявани и оркестрирани от ГЕРБ, с цел да смъкват от власт безпартийния и излязъл от надзор Кирил Йорданов. Само година по-рано той беше припознат от Бойко Борисов като претендент на партията му за четвърти следващ мандат.
Реклама
На 7 юни 2013 година Иван Портних завоюва междинните избори, за кмет на Варна. " Аз съм типичен десен представител с потвърдена дясна биография ", сподели за себе си той. Ден по-рано - в съботата за размисъл, по сигнал за пазаруване на гласове в ромските махали на града бе задържан общинският консултант Янко Станев. По-късно той оглави група съветници от Съюз на демократичните сили във Варна, която се трансформира в най-лоялниятсъюзник на Портних и ГЕРБ в съвета, а на постоянните избори за кмет през 2015 година, които Портних още веднъж завоюва, 80% от гласовете, подадени за него, се оказаха още веднъж на варненските роми .
Заместниците
В края на март 2013 година - три месеца преди междинните избори, които Портних завоюва, Агенцията за държавна финансова ревизия разгласява разрушителен отчет, който съдържаше десетки индикации за корупция при подготовката и осъществяването на публични поръчки от администрацията му. Независимо от това някогашният зам.-управител на общинското дружество " Инвестиционна политика " Христо Иванов, показал съгласно АДФИ чиновническа немарливост за близо 72 хиляди лева, стана заместник-кмет на Варна с сектор строителство и инфраструктура. А сдруженията, упоменати в отчета от 2013 година, продължиха да работят по всички инфраструктурни планове във Варна, освен това без конкуренция.

В кулминационната точка на преекспонираните и съзнателно истеризирани митинги през февруари 2013 година варненската полиция разгласи, че, с цел да окупират " Аспаруховия мост ", на улицата са излезли над 70 хиляди души. В същото време принадлежности на платформата Гугъл maps посочваха, че методите към моста могат да поберат не повече от 35 хиляди души. Независимо от това разминаване, а може би и тъкмо поради него, Портних назначи тогавашния шеф на полицията във Варна Тодор Иванов за собствен заместител единствено дни откакто за първи път пое кметския пост.
Няколко " същински дървета "
" Това е новото кръгово, а там, ето, там апропо сме посадили същински дървета. " Това е една от крилатите изречения на варненския кмет Иван Портних, изречена в директно лъчение от " джипката " на Бойко Борисов. В нея той се возеше постоянно на задната седалка и монотонно обясняваше какво вижда министър председателят - ту вляво, ту вдясно. Този роман за Варна звучеше постоянно грандиозно, блестящо и боботещо от динамичност. Вън - от тротоара, в кълбетата прахуляк след кортежа на Борисов, нещата изглеждаха напълно разнообразни - безстопанствен, замърсен и провинциализиран град с полумъртва стопанска система и увяхнала популярност на тогавашна " морска столица ".
Реклама
В продължение на двата мандата и половина на кметския пост Иван Портних разреши на Борисов да трансформира бюджета на Варна в " разплащателна сметка ", през която към сдружения, свързани с ГЕРБ, или към покупко-продажби за пазаруване на политическо въздействие и преданост изтекоха милиони. Но по този начин стартира и дългата серия от грандиозни и скъпи провали на Портних.

В неговите мандати с бюджет от над 150 млн. лева, по-голямата част от които европейско финансиране, градският превоз във Варна трябваше да стане интегриран и съвременен. В последна сметка резултатът се оказа цялостно крушение не по-друга причина, а още веднъж поради зле проведени и зле извършени публични поръчки.

През 2016 година кабинетът на Бойко Борисов подари на Варна 29% от пловдивския панаир, а единствено година по-късно поради острата социална реакция си ги изиска назад. Фактът, че Портних не е извършил това искане, подкрепено и с решение на общинския съвет в града, стана очевиден едвам през 2021 година, когато Варна апортира каузи си в сдружението " Пълдин туринвест " на пловдивския предприемач Георги Гергов. С тези акции той трябваше да откри цялостен надзор над Пловдивския панаир. " Подаръкът на Портних ", както бе наречена договорката, беше блокирана от съда, който единствено преди седмица наложи запор на апортираните акции на стойност, надхвърляща 60 млн. лева

В началото на октомври 2018 година държавното управление на Борисов отпусна на Варна целево 43.2 млн. лева, с които да откупи от Георги Гергов така наречен Дупка в центъра на града - открит паркинг с повърхност под 3 хиляди кв.м. Пет години по-късно администрацията на Портних няма никаква концепция какво да прави с покупката си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР