Италия предлага изоставена мина за минерали в отдалечен край на

...
Италия предлага изоставена мина за минерали в отдалечен край на
Коментари Харесай

Най-тихото място в света: Мина в Сардиния иска да изследва дълбокия Космос

Италия предлага изоставена мина за минерали в далечен завършек на Сардиния да се трансформира в място за един от най-модерните телескопи в света.

Според вносителите на концепцията, с необикновената си тишина, мястото може обезпечи утвърждението и средствата на Европейския съюз, оповестява Reuters.

Оловно-цинковата мина " Сос Енатос ", която се намира на 300 метра подземен под буйна растителност, е определена от държавното управление в Рим като претендент за хазаин на по този начин наречения телескоп " Айнщайн " (ET).

Проектът, финансиран от Европейски Съюз, има за цел да изследва дълбокия Космос посредством проучване на гравитационните талази и може да работи единствено при минимални земни трептения.

" Това ще ни разреши да забележим събития, доста близки до времето, когато се е случил Големият гърмеж " преди към 14 милиарда години, съобщи пред Reuters носителят на Нобелова премия за физика за 2021 година Джорджо Паризи.

Той и други учени настояват, че мината е идеална заради ниската сеизмична интензивност на региона и неналичието на селища наоколо.

Италия обаче би трябвало да се оправи с конкурентната оферта за обект в Мьозе-Рейн, район  между Нидерландия, Германия и Белгия. Търгът ще бъде публично разгласен не по-рано от края на 2024 година

Италия залага на това, че планът на стойност 1,9 милиарда евро може да донесе по този начин нужните вложения на остров Сардиния, един от най-бедните райони в страната.

Правителството към този момент е вложило 50 млн. евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията в своята оферта, в това число и в предпроектно изследване.

Проектът на Италия планува подземно оборудване с триъгълна форма и 10-километрови ръкави. Огледала в края на всеки тунел ще отразяват лазерни лъчи, чиято дължина се въздейства от прекосяването на гравитационните талази. Тези минимални промени в дължината ще бъдат оценени от телескопа.

" Сос Енатос ", покрай отдалечения град Лула в източната част на Сардиния, е миннодобивен обект в продължение на години, преди да бъде затворен през 1997 година

Местните управляващи виждат в телескопа опция да се вдъхне нов живот на регион, обиден от неприятна инфраструктура, намаляваща раждаемост и обезлюдяване.

Марио Калиа, кмет на Лула, който е някогашен миньор, съобщи, че планът ще остави недокоснат девствения естествен пейзаж на местността, като в същото време ще донесе вложения.

Гравитационните талази в пространството и времето, разказани от Алберт Айнщайн, се предизвикват от конфликта на небесни тела като черни дупки.

Очаква се телескопът да може да ги улови и да следи размер от Вселената, който е доста по-голям от този, който се вижда от употребяваните сега принадлежности, известни като интерферометри, добавя Reuters.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР