- Италия постави пореден мрачен рекорд днес - 793-ма починаха

...
- Италия постави пореден мрачен рекорд днес - 793-ма починаха
Коментари Харесай

Италия постави нов мрачен рекорд: 793 жертви за ден взе COVID-19

- Италия сложи следващ тъмен връх през днешния ден - 793-ма починаха в границите на един ден от ковид. Жертвите там към този момент са над 4500 души. Общият брой на инфектираните в страната е 53 578, като съгласно показаните през днешния ден данни новите случаи са 6557. Най-много хора от болестта са умряли в северната област Ломбардия, където лечебните заведения са претъпкани и има изострен дефицит на респиратори. В Италия от ковид са се излекували 6072- ма, измежду които и жена на 95 години от град Модена, област Емилия-Романя. Тя е първият пациент на такава възраст, излекуван изцяло освен в Модена и област Емилия-Романя, само че и в цяла Италия.

Сериозно се утежнява и обстановката в Испания , където единствено за ден инфектираните с COVID-19 се усилиха с 3803-ма за денонощие и общият им брой към този момент е 25 374. Смъртните случаи също бързо се усилват - през днешния ден те са 285, като жертвите от началото на пандемията са 1378. Излекуваните са 2125. Властите превърнаха в полева болница конгресен център в столицата Мадрид. В конгресния център IFEMA ще бъдат разположени 5500 кревати. Мярката се постанова, защото в локалните лечебни заведения няма задоволително място за огромния брой инфектирани с COVID-19. Заболелите в цялата страна са на 21 500 души, като Мадрид е измежду най-засегнатите. Недостиг има също на медицински личен състав и на материали. " Изживяваме най-мрачните си дни са пред нас ", заяви шефът на Спешната работа Фернандо Симон. Преди това и два хотела бяха превърнати в лечебни заведения за лекуване на пациенти с ковид.

Ръст на заболелите има и в Съединени американски щати  , където те са 22 220, а жертвите са 283. Излекуваните са 171.

В Китай инфектираните с коронавируса са 81 008, а жертвите 3255. Оздравелите са 71 740.

Броят на инфектираните по целия свят е 297 642, жертвите са 12 831. Излекувани са 94 625

- Извънредното състояние в Унгария да се удължи до края на 2020 година, изиска в проектозакон, изпратен до Народното събрание, правосъдният министър на страната Юдит Варга. Мерките включват още разпускане на Народното събрание, ръководство посредством укази, възбрана за осъществяване на избори/референдуми в интервала, а наказването за разпространение на подправени вести и клюки е до 5 години затвор. 140 основни предприятия се слагат под надзор на армията, военни излизат да патрулират по улиците, оповестиха австрийски медии.

- Властите в Германия се готвят още да затегнат ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид. В последните дни броят на заболелите от COVID-19 фрапантно се усили и те към този момент са 21 854. Новите случаи през днешния ден са над 2000. " Тази събота е изключително значим ден ", съобщи   Хелге Браун, началник на кабинета на канцлерката Ангела Меркел.  " Ще следим държанието на популацията този уикенд ", разгласи политикът от ХДС пред сп.  " Шпигел ". Той е и доктор.  " Традиционно хората се събират в събота, тъй като тогава не работят. Но за жалост, сега сходни събирания не са вероятни ", сподели Браун. Според него на тези срещи и излизания трябва да се постави край. " Ако хората не се съобразят с тази препоръка, ще се наложи да бъдат въведени по-строги ограничения, въпреки че ни се искаше да избегнем сходно нещо. "

Утре канцлерката Ангела Меркел ще организира телефонна конференция с министър-председателите на федералните провинции. Тя ще разиска с тях нуждата от въвеждането на забрани за излизане. Хелге Браун акцентира, че възбраната за излизане никога не е цел на държавното управление. " Първо се надяваме,че жителите ще схванат за какво е нужно да лимитират обществените си контакти, както и че ще го сторят. "

В момента в Германия забрани за овакантяване на дома  има единствено на обособени места, като най-строги са ограниченията в провинция Бавария. От днес жителите на Бавария могат да напущат жилищата си единствено в случай че имат основателни аргументи – отиване на работа, извършване на покупки, визити при доктор и аптеката, оказване на помощ за други хора, спорт и разходка на чист въздух. Последните са възможни единствено в случай че са независими или в компанията на хора, с които съжителствате. Премиерът на немската провинция Маркус Зьодер разгласи, че ограниченията ще бъдат в действие в продължение на две седмици. Според него по улиците към момента има прекалено много хора, които се движат на групи. Зьодер акцентира, че в последните дни е направено доста против разпространението на вируса, само че е належащо още повече. Той сподели, че за нарушителите са планувани съществени санкции. Бавария е измежду най-засегнатите от болестта немски провинции. Провинциите  Баден-Вюртемберг, Бремен, Долна Саксония, Хесе и Райнланд-Палатинат  също оповестиха, че затварят заведенията за хранене. В Хесе се не разрешават събирания на повече от 5 души, а в Баден-Вюртемберг- на повече от 3-ма. Управата на провинцията  Саарланд , която граничи с Франция, взема решение дали да не наложи карантина. 

- Сърбия стопира от тази вечер обществения превоз и не разрешава събиранията в парковете в опит да ограничи разпространяването на ковид.  Всички жители, които не могат да работят от у дома по време на изключително състояние, ще бъдат извозвани до работните си места с проведен превоз. Забранено е да работят всички магазини и в комерсиалните центрове, като се изключи магазини за хранителни стоки и аптеки. Правителството за следващ път прикани всички жители да съблюдават прецизно всички подхванати ограничения, " с цел да излязат спечелили от тази борба, всички дружно ". В Сърбия през днешния ден са регистрирани но 14 случая на ковид, с което общият брой на инфектираните става 149.

- Русия регистрира растеж на броя на оздравелите от ковид. Още осем души, възстановили се изцяло от COVID-19, са изписани от лечебните заведения в Москва тази заран, съобщи РИА Новости. Така общият брой на оздравелите в Русия доближава 20 души. Броят на инфектираните в страната е 253-ма, има и една жертва.

- Куба  затваря границите си за чужденци от вторник. Мярката ще важи за период от 30 дни и цели да ограничи разпространяването на ковид. На остров ще се позволяват единствено кубински жители. Повечето от хотелите ще затворят порти. В момента на острова се намират към 60 хиляди туристи, които би трябвало да си тръгнат до вторник. Потвърдените случаи на COVID-19 в Куба са 21, а един италиански екскурзиант към този момент умря.

- В Турция  вече е забранено на хората над 65-годишна възраст да излизат на открито. По-рано през днешния ден всеки жител получи телефонно позвъняване на запис персонално от президента Реджеп Тайип Ердоган с указания по какъв начин да се защищити от болестта. Според публични данни, оповестени от министъра на опазването на здравето Фахреттин Коча, броят на инфектираните с ковид доближи 670 души, а за деветима изходът от заболяването е бил летален.

- В Гърция жертвите към този момент са 13, а доказаните случаи в страната са близо 500. Ежедневно управляващите постановат нови ограничения, с цел да лимитират пътуванията отвън обитаемоте места, а към островите към този момент имат право да пътуват единствено непрекъснато живеещи там. Билет за ферибот се издава единствено след инспекция на данъчна декларация на лицето. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР