Италия, единствената страна от Г-7, която се присъедини към водещата

...
Италия, единствената страна от Г-7, която се присъедини към водещата
Коментари Харесай

Италия излиза от китайската инициатива „Един пояс, един път“

Италия, единствената страна от Г-7, която се причисли към водещата китайска самодейност " Един пояс, веднъж ", ще напусне световната инфраструктурна стратегия, когато договорът ѝ изтече следващата година. Това е следващият знак за сгъстяване на европейското отношение към Пекин и неговите световни упоритости, оповестява CNN.

В четвъртък министър-председателят Джорджия Мелони удостоверява широкоочаквания ход, който беше част и от обещанията ѝ по време на предизборната акция предходната година на фона на недоволствата, че съглашението, подписано с Китай от предходното държавно управление през 2019 година, е донесло малко изгоди за италианската стопанска система. Мелони обаче акцентира, че Рим може да поддържа положителни връзки с Пекин и отвън програмата, която уголемява световното въздействие на Китай, като в същото време провокира опасения, че натоварва някои страни с неуправляем дълг.

" Смятам, че би трябвало да подобрим съдействието си с Китай в региона на търговията и стопанската система ", декларира Мелони пред кореспонденти в първия си обществен коментар по въпроса, откакто излиза наяве, че Италия е уведомила Китай за решението си да не удължава пакта след приключването му през март 2024 година „ Този инструмент не даде резултатите, които се чакаха ".

Ходът на Италия идва в миг, в който Европейският съюз стартира акция за " унищожаване на риска ", обвързван със зависимостта от китайските вериги за доставки, и за обезпечаване на различен достъп до чувствителни технологии, откакто през 2019 година блокът дефинира Пекин като " систематичен противник ".

Тези търкания изкристализираха и по време на срещата на върха сред ръководителите на Европейски Съюз и китайския водач Си Дзинпин в Пекин в четвъртък, където двете страни обсъждаха противоречиви въпроси от търговията до войната на Русия в Украйна - без да реализират съответен прогрес.

Китайското министерство на външните работи подхожда премерено към тематиката за италианското отдръпване по време на постоянния си брифинг за пресата в четвъртък, като показва " голямата прелест и световното въздействие на съдействието по " Един пояс, веднъж “.

" Китай твърдо се опълчва на опитите за оклеветяване и саботиране на съдействието по програмата или за подклаждане на блокова борба и разделяне ", декларира представителят Ван Уенбин, без да загатва непосредствено Италия.

" Порочно " решение

Китай е сключил съглашения с над 140 страни за партньорство по програмата, която през последното десетилетие е вложила стотици милиарди долари в пътища, пристанища, летища и мостове, най-вече в страните от световния Юг. В същото време решението на Италия да се причисли към програмата през 2019 година е необятно възприето като дипломатическа победа за Пекин и провокира рецензии от страна на Вашингтон и Брюксел.

В изявление за вестник Corriere della Sera това лято италианският министър на защитата Гуидо Кросето жигосва решението от 2019 година като " порочно ", базирайки се на възходящите търговски несъответствия сред двете страни. През предходната година Китай внася италиански артикули на стойност 26,9 милиарда $, до момента в който през 2019 година този импорт възлиза на 21,4 милиарда $. За съпоставяне, китайският експорт за Италия е повишен до 50,5 милиарда $ от 33,5 милиарда $ за същия интервал, съгласно митническите данни на Китай.

Рим се причислява към схемата по времето на някогашния другарски надъхан към Китай министър-председател Джузепе Конте, който в този момент осъжда отдръпването в изявление, оповестено на страницата му във Фейсбук, като декларира, че то е направено по " идеологически аргументи " и рискува да " провали " евентуалното разширение на италианския експорт.

По-рано тази година китайският дипломат в Италия Дзя Гид също прави съмнение в изявление за италианския информативен канал Fanpage, че " безразсъдното " решение за отдръпване от пакта ще има " негативно " влияние върху съдействието сред двете страни.

СрещатаЕС-Китай

Новината за отдръпването на Рим идва в миг, когато делегация от висши чиновници на Европейския съюз дойде в Пекин за първата от четири години насам среща на върха ЕС-Китай. Срещата е възприемана от китайските водачи като основна опция за изглаждане на противоречивите връзки с Европа, която Пекин продължава да преглежда като главен евентуален контраст в съревнованието си със Съединените щати.

" Не бива да гледаме един на различен като противници единствено тъй като системите ни са разнообразни, да понижаваме съдействието, тъй като съществува конкуренция, или да влизаме в борба, тъй като има различия ", декларира Си Дзинпин пред гостуващите водачи, съгласно формалната информация на Пекин.

В същото време обаче ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел са изразили неодобрение пред Си и премиера Ли Къцян по отношение на големия търговски недостиг сред двете стопански системи и " нелоялната конкуренция ". В отговор Ли е призовал Европейски Съюз да бъде " внимателен " в потреблението на " рестриктивни " стопански политики.

Въпреки че срещата на върха по нищо не проличава да е съдействала за разрешаването на основни въпроси, Фон дер Лайен разяснява, че двете страни са се съгласили, " че е в наш общ интерес да имаме уравновесени търговски връзки ".

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР