Италианският регулаторен орган AGCOM одобри нови, още по-строги правила за

...
Италианският регулаторен орган AGCOM одобри нови, още по-строги правила за
Коментари Харесай

Италия затяга още контрола над инфлуенсърите след скандала с Киара Ферани

Италианският регулаторен орган AGCOM утвърди нови, още по-строги правила за прозрачността на изявленията в обществените медии от известни персони с всеобща онлайн публика.

Решението идва малко откакто топ инфлуенсърът на страната Киара Ферани – с близо 30 милиона почитатели в Instagram, получи санкция от над 1 милион евро от италианската антитръстова организация поради неналичието на изясненост в коледна благотворителна самодейност.

Правилата в началото ще се ползват за инфлуенсъри, които разгласяват на италиански език и работят с италиански марки, които имат повече от 1 млн. почитатели, се споделя в изказване на AGCOM, представено от Reuters.

Всяко оповестено рекламно наличие ще би трябвало да бъде ясно обозначено като такова, с цел да е разпознаваемо, в противоположен случай звездите на обществените медии рискуват да бъдат санкционирани с до 600 000 евро.

Италианският орган добави, че от инфлуенсърите ще се изисква да съблюдават кодекса за държание, прилаган за всички медии, който включва правила за безпристрастна връзка, отбягване на подправени вести и дискриминационни или расистки изявления.

AGCOM работи по новите правила повече от година и те не са ориентирани съответно към Киара Ферани, съобщи ръководителят на регулатора Джакомо Ласорела в изявление за вестник la Repubblica.

В момента вниманието на Италия е ориентирано към " огромните риби " в бизнеса, само че се чака инфлуенсърите с по-малък брой почитатели също да следват разпоредбите, добави той.

Благодарение на голямата си публика и обсег, онлайн инфлуенсърите постоянно могат да упражняват по-голяма мощ от обичайна реклама за стимулиране на продажбите на артикули и увеличение на известността на марката.

Миналата година Франция също вкара законодателство, което не разрешава популяризирането на артикули като тютюневи произведения от инфлуенсърите и подсигурява по-голяма бистрота на платеното наличие, напомня Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР