Италианският премиер Джузепе Конте ще подаде във вторник оставката си

...
Италианският премиер Джузепе Конте ще подаде във вторник оставката си
Коментари Харесай

Конте подава оставка, за да получи нов мандат

Италианският министър председател Джузепе Конте ще подаде във вторник оставката си пред президента след утринно съвещание на кабинета, на което ще осведоми министрите за това свое желание, оповестиха от канцеларията на Конте, съобщи Ройтерс.

Премиерът, който е на поста си от юни 2018 година, се надява президентът Серджо Матарела да му даде мандат да образува ново държавно управление с по-широка поддръжка в Народното събрание, споделиха висши държавни източници.

Конте загуби болшинството си в горната камара на Народното събрание (в Сената) през предходната седмица, когато центристката партия Italia Viva, водена от някогашния министър председател Матео Ренци, напусна ръководещата коалиция поради ръководството на държавното управление на коронавирусната рецесия и оправянето му с икономическата криза.

Усилията на Конте да притегли центристки и самостоятелни сенатори в редиците на държавното управление не реализираха огромен триумф.

Кабинетът се привиква на следващия ден в 09:00 ч. сутринта локално време, на което съвещание Конте " ще осведоми своите министри за желанието си да подаде оставка. След това ще отиде при президента Серджо Матарела ", се споделя в изказването на кабинета.

След като министър председателят подаде оставка обаче няма гаранция, че може да се образува нова коалиция и постоянно съществува риск предварителните избори да се окажат единственото жизнеспособно решение.

По-рано депутатите от личната коалиция на премиера предизвестиха, че тази седмица ще бъде изправен пред проваляне в Народното събрание при гласоподаване на оспорван отчет за правосъдната система, което може да бъде избегнато единствено посредством неговата оставка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР