Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински къщи, след като

...
Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински къщи, след като
Коментари Харесай

Ледникът под Гранд Жорас се руши, затварят пътища

Италианските управляващи затвориха пътища и изтеглиха планински къщи, откакто специалисти предизвестиха, че към 250 000 кубически метра лед може да се откъснат от ледника Планпинсьо под връх Гранд Жорас всеки миг.

Във вторник кметът на Курмайор Стефано Мисерочки подписа заповед за затваряне на пътища във Вале Фере от италианската страна на Монблан, откакто специалисти предизвестиха, че част от ледника се плъзга със скорост 50-60 см дневно.

Той сподели, че няма опасност за жилищните региони или туристическите уреди, само че планинските къщи в региона на Рошфор се изтеглят като защитна мярка.

,,Тези феномени за следващ път демонстрират по какъв начин планината минава през интервал на огромни промени заради климатичните фактори и затова е изключително уязвима'', съобщи господин Мисерочки пред италианските медии.

Експерти от районното държавно управление на Вале д’Аоста и Фондация „ Безопасна планина “ споделят, че е невероятно да се планува тъкмо по кое време масата лед ще се срути. Повишаването на световните температури предизвиква топенето на планинските ледници и свиването на полярните ледени покривки.

По-рано този месец десетки хора взеха присъединяване в „ траурен марш “, с цел да отбележат изгубването на ледника Пизол в североизточна Швейцария.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР