Италианската антимонополна агенция AGCM обяви началото на разследване срещу Apple

...
Италианската антимонополна агенция AGCM обяви началото на разследване срещу Apple
Коментари Харесай

Италиански регулатор започва антимонополно разследване срещу Apple

Италианската антимонополна организация AGCM разгласи началото на следствие против Apple по съмнение за корист с господстващо състояние на пазара на приложенията.

Регулаторът изясни, че корпорацията оказва напън върху разработчиците на странични приложения, като открива „ по-строга политика за дискретност “ от април 2021 година, която не ползва за себе си.

Агенцията също по този начин уточни, че разработчиците на приложения са в неизгодно състояние “по отношение на качеството на данните, предоставени от Apple “.

Базираната в Купертино компания изпрати имейл до Ройтерс, че ползва разпоредбите за дискретност еднообразно за всички разработчици, в това число и за Apple. Корпорацията ще продължи да работи градивно с AGCM за разрешаване на всевъзможни искове от страна на регулатора, даде обещание представителят на Apple.

Законът за конкуренцията на Европейски Съюз планува санкция до 10% от годишния оборот на фирмите, приети за отговорни в доминиране на пазара.

Европейските регулатори неведнъж са подлагали на критика Apple и други американски софтуерни компании. На 10 май, Европейската комисия разгласи, че търси повече информация по отношение на системата за мобилни разплащания на Apple като част от антимонополно дело против компанията.

AGCM обръща внимание, че потребителите на странични приложения имат опцията да изключат събирането на данни, само че това не се отнася за софтуера на Apple. Регулаторът счита, че хипотетичното дискриминационно държание на Apple може да докара до спад в приходите от реклама за страничните софтуерни разработчици в интерес на самата корпорация.

През 2021 година, AGCM санкции Apple и Amazon с 228 милиона $, откакто откри, че фирмите си сътрудничат, с цел да попречват конкуренцията на пазара. Година по-късно обаче италианският съд анулира паричната глоба.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР