Историята за увеличената популация на пингвините на Фолклендските острови започнала

...
Историята за увеличената популация на пингвините на Фолклендските острови започнала
Коментари Харесай

Войната спасила пингвините на Фолклендските острови

Историята за увеличената популация на пингвините на Фолклендските острови почнала по този начин: при започване на далечния 18 век, китоловците плавали до острова, с цел да добиват китова мехлем. Те варили труповете на китовете в големи варели, само че за запалването им било належащо голямо количество дървесина.

След като всички дървета на островите били изсечени, китоубийците почнали да горят във варелите пингвини, защото техните мазнини горели добре. Така за 300 години подтисничество популацията на пингвини в региона намаляла с 95 % и те били на косъм от изгубване.

Но през 1982 година Аржентина ненадейно поискала да реализира надзор над Фолклендските острови, които тогава принадлежали на Англия. Аржентинците осъществили десант на архипелага и почнали да минират всички полета. Войната се развила мълниеносно – Англия защитила правата си над островите, само че голямото количество мини по целия архипелаг повлияло негативно върху развиването на всякаква човешка активност.

Британците се пробвали да обезвредят минните полета, само че те били толкоз доста че управляващите стигнали до извода, че е по-лесно да оградят рисковите места и да не помнят за тях. Благодарение на това пингвините почнали спокойно да съжителстват на острова, като техният брой надхвърлил 100 000. Ограничената човешка активност им помогнала да оцелеят.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР