Историята за уникално приятелство между рибар и щъркел отбеляза своята

...
Историята за уникално приятелство между рибар и щъркел отбеляза своята
Коментари Харесай

Рибар и щъркел празнуват своето 11-годишно приятелство

Историята за неповторимо другарство сред риболовец и щъркел означи своята 11-та годишнина тази година.

През последните 11 години 69-годишният Адем Йълмаз се среща с бял щъркел в село Ескикараагач в северозападната турска провинция Бурса, окръг Каракабей, споделя „ Хюриет “.

Приятелството сред Йълмаз и щъркела стартира, когато птицата каца на рибарската лодка на Йълмаз в езерото Улуабат, а той стартира да я храни. От този ден белият щъркел се настанява постоянно на лодката всяка заран през половингодишния си престой в Турция, предава БГНЕС.

Последното посещаване на щъркела на име Ярен, който се настанява на лодката на Йълмаз при всяка своя миграция, беше посрещнато с наслада от жителите на Ескикараагач, известно на локално равнище като " селото на щъркелите ", което през 2011 година се причисли към Европейската мрежа на щъркеловите селища.

Sonunda Yaren 11. yılında da Adem Amcaya kavuştu. Günler önce çıktığı göç yolculuğunun sonunda dün köye ulaşmıştı. Ve bu sabahın ilk ışıklarında soluğu yine Adem Amca’nın kayığında aldı. Şimdi tüm bir yaz birlikte balık tutacaklar. Kavuşmanın 11. Yılı kutlu olsun, çok yaşasınlar
— Alper Tüydeş (@alpertuydes)

Пристигнал в точния момент, измореният Ярен кацна на лодката на рибаря рано сутринта на 7 март, както и през предходните години, и изяде първата си риба. Тези моменти бяха снимани от Алпер Тюдеш, прочут фотограф на естествени обекти.

" Най-накрая Ярен се събра с чичо Адем през 11-ата си година. Той стигна до селото през вчерашния ден, в края на миграционния си път, на който бе тръгнал преди дни ", сподели Тюдеш, като означи, че щъркелът е заел мястото си в лодката на Йълмаз за нула време.

" Сега те ще ловят риба дружно цяло лято. Честита 11-годишнина от събирането им ", означи той.

Фотографът сподели още, че е присъединил 10-те най-красиви фотоси от историята на Ярен и Йълмаз в сбирка.

" Около 10 % от приходите ще бъдат дарени на сдружението, учредено от дамите от село Ескикараагач, а останалата част ще си поделим с чичо Адем ", добави той.

Междувременно уебсайтът, на който може да се наблюдава пътуването на Ярен и да се видят фотосите, се срина за малко заради несъразмерен интерес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР