Историята е за умно и чувствително момиче в малък град,

...
Историята е за умно и чувствително момиче в малък град,
Коментари Харесай

Родители, станете, родители, мирно!

Историята е за мъдро и сензитивно момиче в дребен град, трансформирало се в bully. Училищни психолози считат, че филмът на Яна Титова може да бъде самобитна предварителна защита против експанзията. Издателите назовават едноименния разказ " Спасителят в ръжта " на днешните младежи.
Типичен киносалон в характерен софийски мол. Хрупащите пуканки фенове в по-голямата си част са възпитаници. Действието във кино лентата обаче не се развива в Ню Йорк, Лос Анджелис или в някой приказен свят. То се развива в Ямбол, а множеството възпитаници не са с родителите си и не са доведени под строй от преподавател. Те са пристигнали по лично предпочитание. И най-малко на една сцена в другояче сериозния филм неведнъж избухват в смях. Това е - вторият игрален пълнометражен филм на режисьорката Яна Титова.

В него 16-годишната бунтарка Дида (Маргарита Стойкова, позната на феновете от сериала " Татковци " ) живее с алкохолизирания си татко и е решена на всичко, с цел да осъществя фантазията си - да замине при майка си в Америка и да учи изобразяване . Само че нещата са по-сложни: тя има по-малко от двайсет и четири часа, с цел да събере значително пари за самолетен билет.
Реклама
Действието се развива в границите на един-единствен ден през 2011 година Основен спор във кино лентата е този на Дида със средата, в която живее. Среда, изпълнена с учители, незаинтересовани от младежите, с неудовлетворени родители, правещи като че ли всичко допустимо да трансферират неуспеха и нелепостта си на своите деца. Водещ обаче е спорът в самата нея - мъдро и сензитивно момиче, трансформирало се в нападателно bully, тормозещо съучениците и учителите си.

Другият основен облик е нейната повърхностна и непрекъснато изпадаща в паник офанзиви другарка Ива (Петра Църноречка). Двете непрофесионални актриси впечатляват с осъществяванията си, измежду актьорите в останалите функции са Ирмена Чичикова, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, а изключително запаметяваща с превъплъщението си в облика на провинциална " кифла " е Жаклин Дочева.

Идеята за кино лентата води началото си от конфликта на Яна Титова в тийнейджърските ѝ години с момиче като Дида, което я упреква, че е загледала гаджето ѝ, и си загася цигарата в нея. До оня миг Титова не се е сблъсквала с такава експанзия, само че колкото и травматичен да е случаят за нея, по-незаличимо усещане ѝ оставя по какъв начин, когато по време на срещата по-късно майка ѝ се държи с момичето добре, с схващане, пред очите ѝ то омеква. " И си споделих, леле, може би тя самата не е привикнала някой да се държи добре с нея ", споделя Титова.
Яна Титова Автор: Евелин Добрев
За да се потопи в света на учениците, преди да напише сюжета, Титова посещава учебно заведение в Ямбол, в което след това снимат кино лентата. " Просто бях един спокоен очевидец на това, което се случва в класната стая и в учителската стая. Можех да видя по какъв начин стои един проблем при децата и по какъв начин при учителите - те имаха съществено разнообразни усещания. Оттам пристигна концепцията за опълчването на тези два свята. " Другото, което я въодушевява, е по какъв начин учениците приспособяват държанието си пред другите учители и едни и същи деца могат да се държат тотално друго. " Това беше значимо за кино лентата, тъй като, разказвайки го през живота на Дида, аз малко или доста заемам страна. "
Реклама
Сценарият отлежава 10 години и когато часът му най-накрая идва, Титова би трябвало да откри своята Дида. Режисьорката познава Маргарита Стойкова, само че не я вижда в основната роля, тъй като мисли, че тя не може да реализира нужната дълбочина на облика, че това е прекомерно висока топка за нея. По време на кастингите обаче Стойкова и Петра Църноречка вършат страховит тандем и най-после Стойкова безусловно печели ролята с един жест, когато при една от дилемите Дида би трябвало да успокои получилата следващата си паник офанзива своя другарка.

" Маги просто я бутна по рамото и ѝ сподели: " Аре, успокой се, ма! ". Този жест е толкоз Дида. Да бутнеш някого мощно и да му кажеш да се успокои. Не да го прегърнеш. Тогава разбрах, че тя доста усеща героинята ", продължава Титова. За Стойкова споделя още, че има едно неповторимо качество: " Веднага осъзнава актьорските способи, които съм ѝ споделила, ползва ги и край - това е научено. "

Стойкова израства в Пловдив, дълго се занимава с танци и оттова идва любовта ѝ към сцената. После минава през инфлуенсърството, каналът ѝ в " Ютюб " е с близо 40 хиляди почитатели. За нея актьорството е неразривно обвързвано с Яна Титова, която играе в " Стъпки в пясъка " на режисьора Ивайло Христов - кино лентата, който я пали по киното и ѝ демонстрира, че не всичко е Холивуд. На петнайсетгодишна възраст се снима в поредност от късометражни филми, още веднъж свързани с Титова. Телефонно позвъняване на режисьорката я вкарва и в сериала " Татковци ", около който се постанова да се реалокира в София. Тогава е в единайсети клас.

Кастингите завършват, един ден Титова я кани на вечеря, споделя ѝ да си даде телефона и ѝ връчва сюжета. " Бяхме се разбрали, че в случай че взема ролята, ще би трябвало да се лиша от доста неща, а тя знае, че телефонът е едно от нещата, от които мъчно мога да се лиша ", спомня си Стойкова. Следва репетиционен развой от четири месеца, по време на който една от дилемите на двете актриси в основните функции е да измислят истории за предишното на героините си. " Когато започнахме да снимаме, аз познавах Дида доста добре и знаех по какъв начин ще реагира във всеки миг. "
Маргарита Стойкова играе основната роля
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР