Историята е пълна с тайни и, за съжаление, много от

...
Историята е пълна с тайни и, за съжаление, много от
Коментари Харесай

Кога е роден Исус; реален ли е крал Артур? Неразгаданите исторически мистерии

Историята е цялостна с секрети и, за жалост, доста от тях ще останат заровени под пясъка на времето. В някои случаи - заради загуба на археологически обекти и документи, които биха помогнали да се хвърли светлина върху съответно събитие. В други – поради дребното количество доказателства, което не разрешава на учените да създадат нужните заключения и най-сетне да стигнат до истината.

Тук ще споменем единствено някои от безкрайното количество исторически секрети, които може би в никакъв случай няма да успеем да разберем.
Бил ли е, или не е бил, Крал Артур
Замъкът Камелот, рицарите на Кръглата маса, магьосникът Мерлин, мечът Екскалибур. Познайте защо става дума? Или може би някои от вас към този момент даже са си спомнили легендите? Става дума за крал Артур – именития воин от средновековните приказки и романи, в които се споделя за обективен държател, бранител на достойнството и рицарския кодекс.

Според легендата крал Артур е живял сред V и VI век и е бил лидер на населниците на положителната остаряла Англия. Легендите описват, че по време на нападението на англосаксонците на Британските острови по време на Великото преселение на народите, Артур оглавил съпротивата, дала отпор на нашествениците.

Но никой актуален историк не може да каже сигурно дали този крал Артур в действителност е съществувал. Учените неведнъж са се опитвали да припишат именития облик на Артур на една или друга историческа персона, само че всички опити се оказали неубедителни.

Най-ранните споменавания на крал Артур се отнасят към IX век и описват за водач (може би даже не крал), който взел участие в няколко борби със саксонците. Точността на тези свидетелства е съмнителна и доста откриватели не ги одобряват съществено.

Малко по-късно, през XII век, личността на крал Артур изплува в цикъл от средновековни рицарски романи, написани в стихове в северната част на Франция, в региона Шампан. Но тези романи са просто литературно произведение, а не исторически документ.



Бронзовата скулптура Gallos до замъка Тинтагел, наричана „ Статуята на крал Артур “. Снимка: Brian Henley / CC BY-SA 2.0

Във Англия има редица монументи, които обичайно се свързват с легендата за крал Артур. Например разрушеният в този момент палат Тинтагел, в който се счита, че е роден бъдещият крал. Но по време на археологически разкопки, осъществени на мястото на руините на замъка, учените не са разкрили никакви доказателства, които да удостоверяват действителността на личността на крал Артур.

Възможно е учените в никакъв случай да не схванат, а дружно с тях – и ние - бил ли е крал Артур действителен човек, или е съществувал единствено във въображението на хората.
Къде е гробницата на Клеопатра?
Клеопатра, или Клеопатра VII Филопатор, е последната кралица от династията на Птолемеите. На първо място тя е известна с трагичната си любовна история с римския военачалник Марк Антоний. Когато Египет се подчинява на Рим, царицата се самоубива, с цел да не стане пленница на римския император Октавиан Август. Антоний също се самоубива, само че малко по-рано от Клеопатра.

Древните историци настояват, че прислужниците погребват дружно влюбените незабавно след гибелта им през 30 година пр.н.е. в особено готова гробница. Древногръцкият историк Плутарх (45–120) написа, че гробницата на Клеопатра и Антоний се намирала до храма на египетската богиня Изида и била „ възвишен и хубав монумент “, чиято вътрешна декорация била удивителна: имало голямо количество злато, сребро, изумруди, перли, доста произведения от абанос и слонова кост.



Смъртта на Клеопатра (репродукция), Juan Luna (Museo del Prado). Public Domain

Къде се намира гробницата на египетската кралица и римския военачалник, към момента е мистерия. През 2010 година някогашният общоприет секретар на Върховния съвет по антиките на Египет Захи Хавас разкопава село Тапозирис Магна, където по времето на Клеопатра са погребвани високопоставени служители. Въпреки че тогава археолозите създали доста забавни открития, не съумели да намерят гробницата на Клеопатра и Антоний. Изследователите означават, че даже гробницата на кралицата да е оживяла до през днешния ден, тя може да е съществено потърпевша от ръцете на „ черните археолози “, в който случай би било доста мъчно да се разпознае.
Съкровището на остров Оук
Повече от триста години една легенда не дава покой на ловците на съкровища. В нея се споделя, че на остров Оук, ситуиран край крайбрежията на Нова Шотландия, Канада, има мина с пиратско богатство, за което се твърди, че е оставено от шотландския моряк и корсар Уилям Кид (1654-1701). В търсене на това богатство били изпратени голям брой експедиции, за които се похарчили милиони долари, само че всички те не донесли никакви резултати. Единствената скъпа находка през целия интервал на проучване е испанска медна монета от 1652 година



Гугъл Maps

Но запалянковците не губят вяра и не престават да търсят пиратското богатство. Включила се даже малкия екран. През 2014 година в Съединени американски щати се състояла премиерата на телевизионния сериал „ Проклятието на остров Оук “, в който двама братя от Мичиган, употребявайки модерни технологии, се пробват да намерят скрити от погледа артефакти на острова. През 2020 година американците почнали да снимат сезон 8.
Ковчегът на завета
През 587 година пр.н.е. армията под командването на царя на Нововавилонското царство Навуходоносор II превзема Йерусалим, ограбва града и унищожава Храма на Соломон. Според легендите в този храм се намирала антична светиня - Ковчегът на завета. Това била портативен сандък с две каменни плочи, върху които съгласно Библията били изписани десетте заповеди.

Съдбата на Кивота е незнайна. В някои източници се отбелязва, че Ковчегът е отвеян във Вавилон, в други - че са съумели да го скрият преди рухването на Йерусалим. Или че реликвата е потърпевша при разграбването на града.



Носене на Ковчега на завета: позлатен барелеф, Auch Cathedral, Франция. Public Domain

Изчезването на Ковчега на завета е породило доста митове за по-нататъшната му орис. Някои от описват, че той е попаднал в Етиопия, където се намира и до през днешния ден. Други - че Кивотът е бил избавен и реликвата ще се яви още веднъж на хората едвам когато се появи нов избавител.
Кога е роден Исус?
Исус е Спасителят, който „ пое върху себе си греховете на хората, умря за тях и по този метод се трансформира в изкупителна жертва за греховете на хората “. Някои историци считат, че Исус като историческа персона е съществувал, само че е бил елементарен човек, евентуално просветител, чиято биография по-късно е обрасла с митове.

Основните източници на информация за Исус са християнски: Новият завет, раннохристиянски апокрифи; нехристиянски: „ Юдейски древности “ от Флавий, написани през I век, „ Анали “ от Тацит от II век, „ Животът на дванадесетте цезари “ на Светоний от II век и така нататък



Рождеството на Исус. Sandro Botticelli, 1473–1475. Public Domain

Много историци означават, че съгласно античните мемоари ранните християни постоянно са спорили между тях кой ден би трябвало да се смята за Рождество на Исус. Като дата за отбелязване на Рождество Римската черква открива 25 декември, това се случва през IV век, откакто Константин I става пълновръстен държател.

Може би датата 25 декември е била особено определена да съвпадне с последния ден от честването на известния езически празник Сатурналии, който се отбелязвал от 17 до 25 декември и бил отдаден на римския господ Сатурн.

От края на IV век целият християнски свят чества Рождество на 25 декември, като се изключи някои православни църкви, където празникът се отбелязва на 6 януари. Причината е, че в потреблението на разнообразни календари: Григориански и Юлиански.

Що се отнася до годината на раждане на Исус, то тук разногласията не престават. Изследователи посочват интервала сред 12 година пр.н.е. и 4 година от н.е.

(Следва)

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР