Историята е безспорен източник на вдъхновение за водене на вътрешна

...
Историята е безспорен източник на вдъхновение за водене на вътрешна
Коментари Харесай

Сблъсъкът на съюзниците: Замразените конфликти на Турция и Гърция

Историята е неоспорим източник на ентусиазъм за водене на вътрешна и външна политика. Отношенията сред Турция и Гърция не вършат изключение. Всъщност, гръцко-турските връзки постоянно са били свързани с разнообразни исторически обстоятелства и легенди, които преобладават политическия набор, написа турският закостенял всекидневник Yeni Safak в собствен разбор, представен от организация " Фокус ".
Едно възприятие на историческо съревнование в композиция с османското завещание води до безпределно противоборство сред двете страни. Единствената разлика в това съревнование е, че Турция е доста по-успешна от Гърция що се отнася до икономическа и военна мощ след установяването на Турската република . По-надолу ще проучваме за какво гръцката политика и политици атакуват нападателно Турция и вършат иредентистки заявки по отношение на турските територии. Допълнително, ние ще разгледаме по какъв начин остарялото съревнование провокира Гърция да стане кей за терористи, които заплашват съществуването и интегритета на Турската република.
Старата ненавист против османското завещание има несъмнено въздействие върху образуването на самосъзнанието на хората в Гърция. В подтекста на тази ненавист, Турция и турците се показват като подбуда за гръцките проблеми, което се подема от екстремнодесните групировки в страната като начална точка за тяхната антитурска реторика, с което печелят гласове. В резултат национализмът въздейства мощно върху гръцката политика, което от своя страна е пагубно за гръцко-турските връзки по две аргументи.
Първо, турското население в Гърция стана съществена цел за гръцките националисти , което без подозрение усилва напрежението сред Гърция и Турция. Лошото отношение към турското малцинство в Гърция, както и използването на репресивни политики по отношение на него, усилва неведнъж турския песимизъм по отношение на гръцката политика. Успоредно с това, в Турция породи вид шовинизъм, който се афишира за защитаването на турците в чужбина и по-конкретно тези в Гърция . Като резултат, допустимо помиряване, или минимум, презареждане на връзките, се блокира от гръцките националистически политики.

Второ, евентуално партньорство сред Турция и Гърция може да позволи доста районни проблеми, разпростряли се от Косово до Кипър. Но гръцкия песимизъм по отношение на подобряването на връзките пречи на двете страни да играят сходна роля в района. По-конкретно, пристрастните националистически лозунги и реторика, на които държи Гърция, стават извънредно рискови в спешни времена сред двете страни, като да вземем за пример Кипърската рецесия през 1974 година. За първи път в историята на НАТО две страни членки бяха на ръба да си разгласят война. Оттогава Турция и Гърция са в непрекъснат продан на враждебни дейности една против друга, а най-критичната от тях беше през 1996 година поради скалистите островчета Кардак (на град Имия). А последната рецесия към издигането на гръцкото национално знаме на необитаемо островче наоколо до турския бряг при курорта Дидим, демонстрира, че антитурската реторика е жива и е добре.
Докато напрежението сред Гърция и Турция остава високо, последната ескалация разкри, че вместо да се отърсят от остарялата си омраза, сред съперниците продължава да има високо напрежение, което още веднъж излиза на повърхността. Тревогите на Турция по отношение на гръцкото държание също са свързани и с това, че Атина приютява терористи, които заплашват Турската република . Тези търкания стават все по-силни, защото гръцкия съд отхвърля да утвърди настояването за екстрадиция за турските бойци, свързани с Терористичната организация на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО), които избягаха в Гърция след несполучливия опит за прелом против президента Реджеп Таийп Ердоган през юли 2016 година.
Тази липса на почитание към турската национална сигурност удостоверява, че външната политика на Гърция е въодушевена от старинната ненавист . Така всяка вяра за презареждане на връзките е безрезултатна, до момента в който Гърция продължава да крие терористи, които намерено се опълчват на съществуването на Турция и нейния интегритет. Още повече, че това развиване на събитията освен обезсмислят напъните за сдобряване сред двете страни съдружници в НАТО, само че също разобличават гръцката антитурска реторика.
Припомняме, че при започване на 2018-а година напрежението сред Гърция и Турция стартира да се изостря доста, като разногласията сред двете средиземноморски страни са съсредоточени главно в две точки. Най-горещо е във водите към остров Кипър , където при започване на годината публично бе доказано, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има голямо находище (от вид езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни към този момент създават своите кладенци и са на път да добият първите първични материали. Това незабавно провокира реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от Военноморски сили на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, с цел да стартира сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен колос бе изтеглен. Турция оправда дейностите си с претенцията, че естествените запаси на Кипър би трябвало да бъдат разграничени по равно сред Кипърската турска република и Република Кипър и от този момент по всякакъв начин пречи на сондажните действия в региона.

Напрежението сред гърците и турците незабавно се придвижи в региона на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак . На 28 януари кораби от Военноморски сили на Турция и катери от бреговата защита на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен транспортен съд, на борда на които са министъра на защитата Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката войска и други военни лица, отиващи към мястото, с цел да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние към островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки боен хеликоптер пада към Имия и в следствие умират тримата офицери на борда му. Тогава даже се появиха филмчета по какъв начин един от турските катери се пробва да протарани по-малък гръцки кораб.
В четвъртък, 1 март 2018 година, двама гръцки офицери бяха арестувани от турската страна на границата сред двете страни по течението на река Марица. Те бяха упрекнати в шпионаж и хвърлени в пандиза с тежък режим в град Одрин . Гръцката страна се пробва по всякакъв начин да обезпечи освобождението на своите воини, само че Анкара отхвърля, с изключение на всичко друго и поради това, че Гърция отхвърля да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след несполучливия опит за държавен прелом в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разследващи самолети всекидневно нарушават въздушните граници на Гърция в региона на Егейско море от декември 2007 година насам . При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна наоколо до остров Скирос в Егейско море, откакто извърши задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът Георгиос Балтадорис почина при рухването и в негова част управляващите в Атина оповестиха ден на печал.
Всичко това е съпроводено от войнствена реторика сред държавните управления на Гърция и Турция, като изявленията им отиват надалеч отвън рамките на дипломатическия звук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР