Историците вярват, че в Персия е съществувал човешки живот от

...
Историците вярват, че в Персия е съществувал човешки живот от
Коментари Харесай

Персийската империя - любопитни факти

Историците имат вяра, че в Персия е съществувал човешки живот от към 6000 прочие Хр и че е имало доста общности, населявали източната част на планинския регион Загрос. Има исторически доказателства, че хората, живяли в праисторическата епоха в персийския регион са отглеждали животни и са култивирали ечемик и жито. Използвали са и обрисувани съдове, с цел да сервират храна и питиета.

Терминът „ Персийска империя ” се отнася до другите династии, управлявали Персия. Една от най-ранните известни е „ Праеламитската империя, следвана от управляването на Мидийската династия. Кир ІІ, прочут като Кир Велики е създателят на Персийската империя, сходна на тази, която виждаме през днешния ден. Династията на Кир се наричала Ахеменидска империя. Славата й траяла 200 години, а разцветът й бил по време на ръководството на Дарий І.

Персийската империя е античното име на Иран и произлиза от гръцката дума „ Persis ”. До 1935 европейските историци назовават цялата страна на Иран- Персийска империя.

Прединастична епоха на Персийската империя

Първите преселници в Персия били персите и мидийците. Те били номадски арийски племена, мигрирали към Иран от централна Азия сред 1500 пр.Хр. и 800пр.Хр. През 1000 пр.Хр. пророкът Зороастър вкарва концепта за положителното и злото и за потребността от всевисша мощ. Интерестен факт е, че думата „ paradise ” (рай) е извлечена от древноперсийския език. Концепциите на Зороастризма по-късно са навлезли и в други религии, като Исляма, Християнството и Юдаизма. Хората от антична Персия практикували вяра, наречена Зороастризъм.

Един от първите издигнати градве в Персийската империя, бил Сиалк, който е издигнат през 3900 пр.Хр. Историческите доказателства демонстрират, че персите били пионери във винепроизводството, а земеделието било главната им специалност. Кир основал Персийската империя, чиято популярност и мощ траяла 2 века. По-късно тя е нападната от гърците, а най-после попада в ръцете на арабски владетели.

Персийската империя - Кир Велики

 Персийската империя - любопитни обстоятелства

Доказателствата за основаването на мощна и мощна империя сочат към Кир Велики. Персийската империя се основава под уменията и водачеството на Кир, който превзел съседските земи, разширил териториите си и по-късно ги обединил в империя. Кир бил мощен държател, прочут със своите лидерски умения и мощна военна тактичност. Той бил търпелив и уважавал културата и традициите, и на персите, и на мидийците. Управляващото му звено се състояло от образовани и ученолюбиви персийски и мидийски аристократи.

С помощта на мощната си войска, той превзема Анатолия и районите на изток. Кир Велики бил прочут измежду народите, които завладявал, защото почитал езика им и им разрешавал да изповядват религията си. Историците са разкрили глинен цилиндър, на който са начертани задачите и политиката му. Кир също по този начин е провъзгласил „ Хартата на човешките права ”.

Кир Велики продължава експанзията на Персийската империя, побеждавайки краля на Лидиа (модерна Турция) през 546 пр.Хр и завладявайки Вавилонската империя (модерен Ирак) през 539 пр.Хр. До гибелта си през 530пр.Хр. Кир реализира огромни триумфи над доста кралства в Централна Азия. Умира по време на акция в Азия и е заровен в каменен храм в Пасаргада.

След гибелта на Кир Велики в Персийската империя настава безпорядък до появяването на Дарий І, на който с помощта на мощните основи, завещани от Кир, елементарно му се удава съживяването на империята. Той я разделя на няколко провинции и назначава за всяка една от тях по един локален властник, който да събира налози и такси. Управлението на Дарий І е познато като Златния интервал в историята на Персийската империя.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР