Историкът Валерий Соловей, бивш професор от Московския държавен институт за

...
Историкът Валерий Соловей, бивш професор от Московския държавен институт за
Коментари Харесай

Дойче веле: Путин е тежко болен и скоро ще се оттегли? Само слухове ли са това?

Историкът Валерий Соловей, някогашен професор от Московския държавен институт за интернационалните връзки (МГИМО) е безусловно безапелационен, че при започване на 2021 година в Русия ще има огромни промени. "През януари Владимир Путин ще оповести своите проекти за предаване на властта ", твърди Соловей. Според него, става дума за "обширна промяна на фрагменти ", написа

В диалог с радио "Ехото на Москва " Соловей изясни, че шефката на Централната банка ще бъде заменена, също както и министър председателят. Щял да си тръгне и самият президент. Владимир Путин бил заречен това на своето семейство, твърди критикът на Путин, който обича да показва своята осведоменост. Към кръга на хората, които можели да въздействат на неговите решения, съгласно Соловей, спадали Алина Кабаева, също така дъщерята на Путин и още няколко доста близки негови другари.

Паркинсон, рак, меланхолия?

А повода за всичко това, съгласно Соловей, е, че Путин бил тежко болен. Като доказателство за тези изказвания Соловей показва канала "Генерал СВР " в обществената платформа Телеграм, който се поддържал от някогашни чиновници от тайните служби.

Там имало постинг, в който се казвало, че Путин се лекувал с лекарства против заболяването на Паркинсон, също така взимал антидепресанти и се подлагал на терапия против раково заболяване. При това се твърдяло, че не става дума за едното или другото заболяване, а за трите по едно и също време.

Критичната към властта журналистка Юлия Латинина споделя, че когато чула тези неща, била безпределно удивена. Всеки в страната знае, че Кремъл е като черна кутия, която не пропуща никаква информация на открито - изключително пък, когато става дума за тематики, свързани със здравето или фамилията на Путин.

Латинина счита, че Валерий Соловей разправя тези нещо, единствено с цел да се шуми и приказва - за Путин, на и за самия Соловей, чиито поверителни информации мнозина към този момент подложиха на подозрение. Политологът Станислав Белковский също е уверен, че става дума за празни приказки, които се популяризират най-вече в чужбина на правилото: където има пушек, не може да няма и огън.

Всяка поява на Путин и без друго деликатно се следи и проучва. Когато в средата на ноември Путин се закашля по време на заседание с членове на кабинета, което беше излъчено онлайн, доста медии започнаха да бият паника, разяснява Юлия Таратута от самостоятелното радио "Дъжд ".

"Та нали това е кашлицата на първия човек в страната, а значи и най-важната кашлица в цяла Русия ", споделя тя иронично и изброява другите здравословни проблеми, които в предишното са били задочно "диагностицирани ". Преди се е говорело да вземем за пример за счупени прешлени, за синдрома на Аспергер (вид аутизъм), а и за рак на панкреаса.

Но освен мимиката и жестовете на Путин са строго следени. Много деликатно се следи и какъв брой постоянно президентът напуща своята резиденция в покрайнините на Москва. Мнозина поясняват многозначително обстоятелството, че той прекомерно рядко към този момент се демонстрира на обществени места. Макар че това може би се дължи и на заплахата, обвързвана с пандемията.

Но има и други белези, които приказват за някаква идна смяна: многочислените ретроспекции за Путин и неговите години на власт в Русия, които от седмици насам демонстрира държавната телевизия. Там се напомнят най-хубавите му вицове, непоказвани до момента фотоси от частния му списък, редки фрагменти от вътрешността на Кремъл и какво ли още не.

Има и още нещо: новият Закон за имунитета на президента и неговото семейство след края на управленческия мандат. Този закон е извънредно значим, с цел да предотврати възможни актове на възмездие, споделя депутатът Павел Крашенинников - с цел да не би някой в страната, воден от стопански, политически или други претекстове, да реши да търси сметка от въпросните лица по правосъден ред.
Песков: "Това са празни приказки! "

Всичко това са празни приказки и цялостна нелепост, разяснява на собствен ред представителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Президентът е в положително здраве. Той няма желание да се отдръпва и е в отлична форма ", разгласи той.

А може би, споделя журналистката Юлия Таратута, Кремъл просто сондира настроенията, с цел да види кой ще остане предан към президента и кой ще се впусне в възможна борба за властта, в която - отново съгласно същите клюки – дейна роля играела и дъщерята на Путин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР