Истинска петролна ценова война обяви Саудитска Арабия, след като обяви,

...
Истинска петролна ценова война обяви Саудитска Арабия, след като обяви,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обяви петролна война на Русия

Истинска петролна ценова война разгласи Саудитска Арабия, откакто разгласи, че от април ще понижи внезапно доставните цени на добивания от кралството нефт и в това време ще усили производството си до 10-11 млн. барел дневно. Понастоящем Риад добива към 9,7 млн. барела дневно.

Държавният петролен колос " Сауди Арамко " (Saudi Aramco) ще дава от началото на април арабския си лек недопечен нефт на азиатските пазари с отстъпка от 3,10 $ за барел по отношение на междинната цена за Оман/Дубай, което е с 6 $ за барел по-евтино от март, се споделя в известие на компанията в края на събота.

В същото време компанията понижи и цената на априлската цена на арабския си лек недопечен нефт за Съединени американски щати с отстъпка от 3,75 $ за барел по отношение на показателя ASCI (Argus Sour Crude index е инструмент за ценообразуване, употребен от купувачи, продавачи и търговци на вносен недопечен петрол за потребление при дълготрайни договори), което е със 7 $ за барел по-евтин нефт от март.

" Арамко " понижи и своята ценова отстъпка за арабски лек недопечен нефт за Северозападна Европа с цели 10,25 $ за барел по отношение на междинната цена на петрола Брент, което е де факто намаляване с 8 $ за барел.

Всички тези нападателни дъмпингови ограничения от страна на Саудитска Арабия идват вследствие на провалените в петък договаряния сред ОПЕК и Русия, откакто Москва отхвърли да поддържа предлагането на картела за спомагателни по-дълбоки съкращения на петролните добиви с общо 1,5 млн. барела (1 млн. от ОПЕК и още 500 хиляди барела от досегашните съдружници, отпред с Русия). Целта на препоръчаните спомагателни съкращения беше да  ограничи ценовият спад на петрола вследствие на епидемията от ковид, която ще аргументи внезапно закъснение на международната стопанска система и даже може да докара до криза.

Обявената от Саудитска Арабия ценова война аргументи същински колапс на петролните фючърси при старта на търговията в понеделник.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се срутват към 12:00 ч. българско време с 20% към 36,65 $ за барел, откакто в началото даже удариха многогодишно дъно от 31,02 $ за барел (най-ниско равнище от 12-ти февруари 2016-а година).

Фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през април също се обезценяват с към 20% към 33,00 $ за барел, откакто и те удариха при започване на търговията многогодишно дъно от 27,34 $ за барел (най-ниско равнище от 12-ти февруари 2016-а година).

Това съставлява най-драматичен дневен срив на цените на петрола от януари 1991-а година насам, когато беше даден старта на първата война в Персийския залив.

Анализатори на банката Goldman Sachs понижиха трагичното прогнозата си за цените на петрола в следствие от оповестената от Саудитска Арабия " ценова петролна война " и към този момент чакат, че фючърсите на петрола Брент ще се търгува към 30 $ за барел през второто и третото тримесечия на 2020 година с риск за вероятни краткотрайни спадове към оперативните стрес равнища за " черното злато " покрай 20 $ за барел.

Страховете за световна ценова петролна война задълбочават в допълнение суматохата на международните финансови пазари, провокирана от разрастващата се зараза от ковид, като по-рано през днешния ден азиатските борсови показатели се намалиха с сред 3% и 5%, а европейските тържища започват търговията с още по-драстични спадове сред 5% и 8,7%. Фючърсите на трите съществени американски фондови показателя пък се намалява с близо 5% преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, откакто даже за малко съумяха да надвишат този заложен от тържищата в Съединени американски щати ценови предел от +/- 5% от предходните равнища на затваряна на пазара.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР